Efter konkursen – butiken stänger

Tisenhult-gruppen förvärvar varumärket Boomerang med immateriella rättigheter och fysiskt varulager. Men samtliga butiker läggs ned, däribland de i Linköping och Norrköping.

Foto: Ulrik Svedin

Östergötland2018-01-16 14:18

Det var den 8 januari som det kom ut att bolagen bakom det svenska klädmärket Boomerang har gått i konkurs. Hur det skulle påverka butikerna i Linköping och Norrköping har varit oklart men det kom tidigt uppgifter om att det fanns en spekulant som ville ta över rörelsen.

Under tisdagen presenterade familjeföretaget Tisenhult-gruppen att de har tagit över Boomerang. Tillträdet sker den 22 januari. I ett pressmeddelande skriver Tisenhult-gruppen att deras ägare, familjen Börjesson, har en stark anknytning till Boomerang genom ett samarbete som startade redan 1985 och fram till 2014 var familjen delägare och med i styrelsen.

Fredrik Larsson blir ny vd för Boomerang. En roll han hade 2000–2009.

De fysiska butikerna kommer dock att försvinna.

– De som tar över har inte för avsikt att driva en egen butikskedja för försäljning. Så de kommer att stängas , säger konkursförvaltaren Per Nilsson.

Och det kommer gå fort. Redan på söndag stänger butikerna som i Linköping finns i Filbytergallerian och i Norrköping i Linden. Enligt Per Nilsson kommer det inte att ske någon klassisk utförsäljning utan butikerna kommer att ha öppet med nuvarande priser.

Butikspersonalen blev uppsagd i samband med konkursen och har fått betalt via den statliga lönegarantin.

– Köparen kommer inte kunna erbjuda butikspersonalen några nyanställningar så vitt vi vet, säger Per Nilsson.

Hur blir det med kundernas presentkort?

– En köpare har ingen skyldighet att ta emot presentkort eller lösa in tillgodokvitton, rent legalt. Sedan är det möjligt att någon skulle gjort det av rent goodwillskäl, men det är väl ännu mindre troligt nu om man inte har för avsikt att driva butikerna.

Den nye vd:n Fredrik Larsson kan inte ge något besked om presentkorten.

– Nej, jag kan inte svara på det. Vi tar ju formellt över på måndag så jag har inte en aning om det.

Branschen har varit i gungning den senaste tiden där bland annat H&M varit ett tydligt tecken på problemen, framförallt för de fysiska butikerna.

– Modebranschen står inför den största förändringen och utmaningen någonsin, som jag ser det. Det är inte bara den digitala världen som pockar på utan det är ständiga reor som gör det svårt för butikerna att få sälja. Det här är något vi verkligen måste fundera på, säger Fredrik Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!