Efter halsflusslarmet: Då ska du söka vård: "Kan göra stor skada"

Runt om i Sverige stiger fallen av allvarlig halsfluss, orsakad av grupp A-streptokocker. Folkhälsomyndigheten har ändrat sina rekommendationer till regionerna. Men Östergötland, som var hårt drabbat förra året, har färre fall än genomsnittet.

Britt Åkerlind är smittskyddsläkare på Region Östergötland.

Britt Åkerlind är smittskyddsläkare på Region Östergötland.

Foto: Victor Bomgren

Östergötland2024-07-01 18:00

För två veckor sedan ändrade Folkhälsomyndigheten sina rekommendationer angående invasiva grupp A-streptokocker. Nu ska vården testa fler som insjuknat på grund av bakterien och ordinera penicillin i högre utsträckning. Anledningen är att antalet sjukdomsfall har ökat i hela landet. 

– Vi har under den senaste tiden sett en väldigt hög nivå av allvarliga streptokockinfektioner, så kallade invasiva streptokockinfektioner, som är väldigt, väldigt allvarliga infektioner med en hög dödlighet, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén till Sveriges radio.

Britt Åkerlind är smittskyddsläkare på Region Östergötland.

– Nu har nivåerna nått så högt att vi måste göra något åt det. Då säger Folkhälsomyndigheten att vi ska testa mer och behandla med penicillin när man hittar bakterierna, säger hon.

Enligt statistik från Folkhälsomyndigheten hade Östergötland flest fall av invasiva grupp A-streptokocker per 100 000 invånare förra året. Än så länge är regionen under landets totala snitt i år. Det är alltså övriga regioner som har fått fler fall.

– Vi vet inte riktigt, men det känns lite som att vi var tidigt ute och får hoppas att vår topp är passerad, medan andra regioner har det värre just nu. Över en längre period kommer nog alla regioner drabbas eftersom det är en så pass vanlig typ av infektion, säger Åkerlind.

Regionen pratade redan förra året med Folkhälsomyndigheten om att möjligen byta strategi, men det blev inte av. När myndigheten nu har uppdaterat rekommendationerna för hela landet kommer Östergötland att följa dem.

– Har man riktigt ont i halsen, knappt kan svälja och känner sig dålig så bör man söka sig till sin vårdcentral som då tar ett prov. Har man då grupp A-streptokocker så ska man erbjudas antibiotika. Om du vaknar på morgonen och känner att du har lite ont i halsen vill vi inte att du söker, säger Åkerlind.

Åkerlind säger att man inte kan veta vem som kommer blir svårt sjuk av de invasiva streptokockerna. Omkring 20 procent bär på bakterien utan att bli sjuka, men andra kan få stora problem av den.

– Det kan vara vanliga friska människor som drabbas. Vissa läker ut det bra medan vissa blir dåliga och bakterierna hinner ut i blodet innan immunförsvaret hinner stoppa dem. Om de kommer ut i blodet så cirkulerar de till olika ställen i kroppen där de kan göra stor skada.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!