Efter ännu en katalysatorstöld – så kan du skydda bilen

De senaste månaderna har ett hundratal katalysatorstölder anmälts i Östergötland. Nyligen hände det igen, då i Ryd i Linköping. Polisen misstänker att internationella brottsnätverk ligger bakom de flesta av stölderna.

I katalysatorer används ädelmetaller som platina, palladium och rodium. På senare tid har priset på dessa ökat och gjort katalysatorn till ett attraktivt stöldobjekt.

I katalysatorer används ädelmetaller som platina, palladium och rodium. På senare tid har priset på dessa ökat och gjort katalysatorn till ett attraktivt stöldobjekt.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / TT

Östergötland2021-03-18 07:00

Strax före klockan 01 natten till måndag larmades polisen till en adress i Ryd med anledning av en pågående katalysatorstöld från en bil. När patrullen anlände hade de misstänkta gärningspersonerna lämnat platsen.

Flera polispatruller involverades, men ingen person har frihetsberövats.

– Vi har hållit vittnesförhör och en anmälan om stöld har upprättats. Vi kommer nu att försöka titta på om den här har något att göra med de tidigare stölderna, sa polisens presstalesperson Dennis Johansson Strömberg.

Stölden i Ryd är nämligen långt ifrån den enda i Östergötland de senaste månaderna. Enligt polisen anmäldes 96 katalysatorstölder i länet mellan den 1 december och den 3 mars, alltså mer än en per dag i snitt. Drygt 70 av stölderna skedde i Linköping och Norrköping. Polisen misstänker att internationella brottsnätverk ligger bakom de flesta.

– Det är ett väldigt stort bekymmer med de här nätverken. De står för ungefär hälften av alla bostadsinbrott, men när det gäller andra stöldbegärliga saker – som sadlar, verktyg och katalysatorer – så står nätverken för 90 procent av stölderna, sa polisens presstalesperson Björn Öberg i samband med ett misstänkt tillgrepp.

Polisen erfar att godset efter stölderna förs utomlands och demonteras för utvinning av ädelmetaller. I katalysatorer, som renar avgaser i bensindrivna bilar, krävs nämligen ädelmetaller som platina, palladium och rodium för att reningsprocessen ska fungera. Priset på metallerna har på senare tid ökat och gjort katalysatorer till attraktiva stöldobjekt. På dieseldrivna fordon kallas motsvarande del partikelfilter. Dessa stjäls också, men i mindre skala.

undefined
Cirka tre fjärdedelar av de anmälda katalysatorstölderna rör Toyota Prius. Polisen tror att gärningspersonerna får bättre betalt för dessa bilars katalysatorer.

Enligt polisen säljs katalysatorn efter stölden ofta vidare i flera led för att i slutändan generera störst vinst vid återvinning av ädelmetallerna.

– De som utför dessa stölder gör det ofta i mycket stor skala, när vi hittar gärningspersoner kan det röra sig om hundratals katalysatorer vid ett tillslag, kommenterar Eva Johansson, analytiker inom brottssamordningen i polisregion Öst, på polisens hemsida.

Toyota Prius-bilar är mest utsatta. Cirka tre fjärdedelar av de anmälda stölderna rör just den modellen. I och med hybriddriften slits katalysatorn inte lika fort som i andra bilar vilket ger mer ädelmetall att utvinna, enligt polisen. Flera Prius-ägare har drabbats vid upprepade flera tillfällen.

– Om du blivit drabbad en gång är risken stor att det sker igen, säger Eva Johansson.

undefined
Katalysatorstölderna sker oftast på flerbilsparkeringar nattetid eller när det är mörkt och kan vara över på bara några minuter – i vissa fall bara 30 sekunder.

Hur går då stölderna till? Oftast sker de på flerbilsparkeringar nattetid och kan vara över på bara några minuter. På videoklipp från andra delar av landet har polisen till och med sett det hela genomföras på 30 sekunder. Fordonet höjs upp med domkraft varpå katalysatorn kapas eller rycks bort.

– Den korta brottstiden gör det lätt för gärningspersonerna att utföra brottet och försvinna från platsen utan att bli upptäckta, säger Eva Johansson.

På grund av det snabba tillvägagångssättet behöver polisen hjälp för att upptäcka den här typen av stölder. Registreringsnummer på misstänkta gärningspersoners fordon är särskilt värdefulla.

"Brottet kan ske var som helst, när som helst. Det kan vara mitt på ljusa dagen och se ut som att någon bara meckar med sin bil. Var uppmärksam och kontakta polisen", uppmanar man på sin hemsida.

Försvåra för tjuven

Polisens främsta tips för att göra det svårare för katalysatortjuvar:

1) Parkera bilen i ett garage eller på ett upplyst ställe.

2) Installera ett lutningslarm. När bilens ena sida höjs upp med domkraft aktiveras larmet vilket kan skrämma tjuven samt tillkalla uppmärksamhet.

3) Montera ett skydd (CatLoc) över katalysatorn i syfte att förlänga tiden som en gärningsperson måste tillbringa under bilen. Detta gör att chansen att tjuven upptäcks ökar avsevärt.

Källa: polisen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!