Efter alla vändor - nu införs vårdval i ögonvården

Vårdköerna inom ögonsjukvården har blivit allt längre. Nu vill den politiska ledningen inom Region Östergötland införa vårdval för att fler östgötar ska vård i tid.

Vårdval inom ögonsjukvården ska korta vårdköerna i Östergötland.

Vårdval inom ögonsjukvården ska korta vårdköerna i Östergötland.

Foto: Joel Gustafsson

Östergötland2020-12-01 16:00

Vi har i en rad artiklar berättat om den pressade situationen inom ögonsjukvården i Östergötland. Köerna till behandling blir allt längre samtidigt som det är brist på ögonläkare. En pressad arbetsmiljö har lett till att flera specialister har slutat. Kroniskt sjuka, däribland patienter med glaukom (grön starr), har hamnat långt bak i kön. Ögonläkare har i en tidigare intervju vittnat om att patienter blir blinda i kön när de inte får komma på viktiga behandlingar.

Det har vidtagits åtgärder för att korta köerna. Via vårdgarantin har patienter kunnat få remiss till behandling i andra län. Sedan april 2019 har Region Östergötland dessutom ett samarbete med Capio Movement AB i Motala som tar emot ögonpatienter med grå starr (katarakt). Men trots det har vårdköerna gått åt fel håll. 

Den 26 november kom beskedet att den politiska ledningen, Koalition Östergötland (S+MP+L+C) inför vårdval inom ögonsjukvården. Det innebär att östgötarna ska få större valmöjligheter att få vård av andra vårdgivare.

Förslaget om vårdval i ögonsjukvården har varit på den politiska agendan ett antal gånger. Detta efter att Moderaterna tillsammans med Kristdemokraterna lämnade en gemensam motion om vårdval 2017.

undefined
Oppositionsråden Fredrik Sjöstrand (M) och Per Larsson (KD).

Oppositionsrådet Fredrik Sjöstrand (M), är nöjd. 

– Det är bra att det nu införs men synd att det dröjde så länge. Tyvärr har ju köerna under hela den här perioden ökat. Och patienter har blivit hårt drabbade i denna väntan.

Per Larsson (KD) oppositionsråd, säger i en kommentar:

– Vi har drivit frågan länge och inte gett oss, trots att de styrande partierna envist blundat för problemen. 

Fredrik Sjöstrand poängterar att tre av de fyra politiska partierna som styr regionen (MP, L och C) var positiva till vårdval i valrörelsen. 

undefined
Kerstin Sjöberg (C), tredje vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden, berättar om koalitionens förslag om vårdval inom ögonsjukvården.

Regionrådet Kerstin Sjöberg (C) och tredje vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden berättar om bakgrunden till beslutet: 

– Vi har försökt stärka upp den egna vårdverksamheten och nyttja Capio i Motala. Det har också varit frågan om att erfarna specialister har slutat eller gått i pension. Det har låtit som om det varit en tillfällig svacka men nu ser vi att det inte är tillfälligt.  

Ni har varit positiva till vårdval tidigare, är det en fråga ni har drivit på inom koalitionen?

– Vi fick en koalition och det som vi ville se från Centerpartiet var några vårdval, men det är lite olika syn på det här. Men nu har vi landat i att det är lämpligt och dags inom det här området. Vi har prövat att ge andra lösningar en chans, men det har inte ökat som vi har velat. 

Behovet av ögonsjukvård ökar i takt med att antalet äldre blir fler. Tack vare bättre insatser, nya behandlingar och kontroller kan nu synförmågan i större grad bibehållas. 

undefined
Alexander Höglund (L), vice ordförande i regionstyrelsen

– Att införa vårdval inom ögonsjukvården blir ett värdefullt komplement, säger koalitionskollegan och regionrådet Alexander Höglund (L), vice ordförande i regionstyrelsen i en kommentar.

– Det innebär att fler utförare kan etablera verksamheter, vilket skapar en mångfald och ökad valfrihet för såväl östgötska patienter som medarbetare. Om vi kan få fler ögonspecialister till Östergötland stärker vi kvaliteten och ökar tillgängligheten.

I september väntade totalt 2 000 östgötar på besök till ögonsjukvården och 1 925 på behandling. Under hösten fick Region Östergötland ett bottenbetyg av Synskadades riksförbund när de rankade väntetiderna i landet.  

Vad är vårdval?

Regionerna kan besluta att införa ett vårdval enligt lagen om valfrihetssystem (LOV). Det är ett sätt att konkurrensutsätta sin egen verksamhet för att ge patienter mer vårdgivare att välja på. I ett vårdval ska samtliga utövare vara godkända, auktoriserade av regionen. 

Region Östergötland har även infört vårdval inom primärvården, hörsrehabilitering, allmäntandvård för barn och unga, öppenvård inom specialiserad vuxenpsykiatri (ska dock ersättas med upphandling) och specialiserad hudsjukvård. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!