– Det här gamla gräset som ligger på ytan, fjolårsgräset, det är snustorrt. Även om det är fukt i jorden så är det lätt att få fart på det, säger Stefan Hagdahl, inre befäl vid räddningstjänsten Östergötland.
De som eldar i sin trädgård uppmanas ringa räddningstjänsten innan eldningen startar om de bor nära en stor väg.
– Om du bor nära E4:an eller E22:an till exempel så är det många som ser röken och blir oroliga, så om ni redan berättat för oss att ni ska elda så vet vi vad det handlar om. Och glöm inte att kolla väderleken och ha räfsor, vattenslang och kannor nära till hands, säger Stefan Hagdahl.
Då är du ansvarig
Det är alltid den som tänt elden som är ansvarig för den. Räddningstjänstens råd är därför att alltid använda färdiga grillplatser och se till att ingen kolbit ännu glöder när man går därifrån.
– Den som har tänt elden är ansvarig för den, när du går därifrån ska det vara säkert. Det kan börja blåsa under natten och då kan mycket hända, säger Stefan Hagdahl.
Den som använder engångsgrill måste tänka på vad som händer med avfallet efteråt.
– Det är en sak om man tar hand om det, det ligger mycket glöd i grillen efteråt. Bäst är att använda de utmärkta grillplatserna, säger Stefan Hagdahl.
Inte förrän det gröna gräset tagit över helt och hållet är risken mindre för att gräset ska fatta eld.
"Ta hänsyn"
Att tänka på när du eldar i trädgården: kolla hos kommunen vad som gäller för just dig, du kanske inte får elda över huvud taget. Ta hänsyn till grannarna om det ryker. Var redo att släcka.
Från och med fredagen kan du anmäla direkt via räddningstjänstens hemsida om du planerar att elda i trädgården.