Sedan i början av oktober har spridningen av covid-19 ökat i länet. Smittspridningen är fortfarande omfattande – men det finns tecken som tyder på att smittan är på väg att kulminera.
Med tanke på att det är så få som provtas för sjukdomen är det svårt att uttala sig om hur omfattande smittspridningen är. Men antalet smittade patienter som vårdas på länets tre sjukhus ökar inte längre. På torsdagen vårdades närmare 70 patienter inom slutenvården i länet.
– Vi har en avplanande kurva när det gäller antalet personer med covid-19 inom slutenvården. Kurvan går inte ner, utan den ligger kvar på en stabil nivå. Men ökningen är bruten, tillfälligt i varje fall, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind och fortsätter:
– Det är framförallt personer över 65 år som är inneliggande. Men tittar vi på vilka som anmäls som smittade så är det framför allt yngre nu. Nästan alla har ett grundskydd via tidigare infektion eller vaccination, så de yngre blir inte så sjuka att de behöver vård. Men en del söker sig till vårdcentraler och blir provtagna.
Parallellt med spridningen av covid-19 har nu årets influensa börjat ta fart i länet. För de flesta som insjuknar i influensa går infektionen över av sig själv på en vecka, ofta med symtom som feber, muskelvärk, hosta och snuva eller som en lindrig förkylning. Men en del personer drabbas hårdare.
– Det är definitivt starten på en epidemi. Det är definierat av Folkhälsomyndigheten som starten på en epidemi under förra veckan. Det baseras på erfarenheter från två år tidigare. Vi tittar på antalet fall och på andelen positiva av dem som provtas, säger Britt Åkerlind.
Enligt smittskyddsläkaren är det företrädesvis äldre som riskerar att bli allvarligt sjuka i influensa.
– Vi ser att det är framförallt är personer över 65 år som drabbas av influensa. Men det är ofta så att yngre inte provtas. Ofta brukar det vara de små barnen som är de stora spridarna av influensa.
Finns det influensasmittade som behöver sjukhusvård?
– Ja, vi börjar få in fall. Men det är ett lägre antal än för covid-19.
Samtidigt varnar nu Britt Åkerlind för att en tredje epidemi är på väg att drabba länet. Det handlar om RS-viruset, som brukar börja som en vanlig förkylning. Nästan alla barn får en infektion med RS-virus under de första två levnadsåren. Oftast är sjukdomen lindrig, men en del barn kan bli allvarligt sjuka och behöva få vård på sjukhus.
– Vi har faktiskt även en epidemistart när det gäller RS-viruset. Av anmälda fall så är 65 procent barn under fem år. Det är de små barnens sjukdom framförallt.
Vad ska östgötarna tänka på i den här situationen?
– Det finns smittspridning av alla de här tre sjukdomarna nu. Det viktigaste är att om du är sjuk ska du inte träffa andra. Det kan innebära att du inte går till jobbet eller på din lunchbridge på torsdagarna, eller vad det nu må vara. Undvik det! Det är framförallt vid insjukningsfasen, i början av sjukdomen, som man är som mest smittsam.
Britt Åkerlind skickar en särskild uppmaning till länets småbarnsföräldrar:
– Om du har spädbarn under sex månader, utsätt dem inte för smitta! Ta inte med dem på kaféer där de riskerar att smittas. Vi har inga restriktioner, utan det är upp till var och en att ha ett sunt förnuft. Använd ditt sunda förnuft!