Dubbla besked om personalpengar

Regiondirektören ska se till att antalet anställda i Region Östergötland minskar. Samtidigt föreslår nu Koalition Östergötland att regionen ska avsätta 198 miljoner kronor till just personal.

Kaisa Karro (S), ordförande i regionstyrelsen.

Kaisa Karro (S), ordförande i regionstyrelsen.

Foto: Annica Hesser

Östergötland2019-06-14 19:00

På regionfullmäktige 18–19 juni finns tre treårsbudgetar på bordet varav den ena kommer från de fyra partier som styr Region Östergötland i koalition: Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna.

Som vi tidigare har berättat är det ekonomiska läget allvarligt inom regionen. Det stora hålet i plånboken står hälso- och sjukvården för, underskotten är rekordstora. En halv miljard kronor ska sparas de kommande tre åren.

I veckan meddelade Koalition Östergötland att partierna vill satsa 198 miljoner kronor som både ska locka och behålla personal. Det kan tyckas bli motsägelsefullt då koalitionen i samma budget skriver att regiondirektören ska utse en sjukvårdsledningsgrupp under 2019 som har ett tydligt uppdrag att minska antalet anställda.

– Det handlar om att se över helheten, framför allt pensionsavgångar och hyrpersonal. Syftet är att säkerställa att vi har rätt kompetens på rätt plats, samtidigt som vi inte gör av med mer pengar än vad vi har. Syftet är inte att minska antalet vårdplatser, säger Kaisa Karro (s), regionstyrelsens ordförande.

Satsningarna ska göra regionen till en attraktiv arbetsgivare och erbjuda bra arbetsvillkor. Medarbetare med lång erfarenhet ska belönas. Man vill satsa på att utveckla generationsväxlingsmöjligheter, där medarbetare är kvar i arbetslivet längre och fungerar som mentorer för yngre kollegor.

–  När det gäller mentorer så är ju inte målet att all senior personal ska bli det, men att vi ska ta tillvara på erfarenheten bättre än vad vi gör idag.

Koalitionen har tidigare meddelat att man avser att höja landstingsskatten med 85 öre från 2020 får att få bukt med underskotten, men det är inga pengar som finansierar de nu aktuella satsningarna.

– Satsningen möjliggörs i huvudsak av statsbidrag. Däremot skulle ju arbetsmiljön riskera att kraftigt försämras om vi inte hade höjt skatten och därmed tvingades lägga stora varsel av vårdpersonal, säger Kaisa Karro.

När du säger att ni ska belöna erfaren personal, kommer det att synas i deras lönekuvert också?

– Exakt hur det ska ske får vi återkomma till. Lön är ett av flera instrument som kan göra det mer attraktivt för erfaren personal att stanna kvar.

Satsningen ska också motverka osakliga skillnader i lön mellan regionens kvinnliga och manliga anställda. Regionen vill också att heltid är normen i alla verksamheter och att det ska vara en arbetsmiljö som gör att personal orkar jobba heltid.

Hur ser ni på arbetstidsförkortning?

– Vi jobbar med den frågan och tittar på hur andra regioner arbetar. Vi har inte några skarpa förslag i dagsläget

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!