Videon är inte längre tillgänglig
På fredag tar många svenskar sitt premiärdopp för sommaren och många ser nog fram emot några månader fyllda av badande och simmande. Tyvärr så innebär detta också att drunkningsolyckorna ökar markant under sommarmånaderna och hittills ser statistiken dyster ut för 2016. Mellan januari och juni drunknade 45 personer i Sverige vilket är en fördubbling gentemot samma period förra året.
Simfömågan överskattas
En överskattning av sin egen simförmåga och att kunna bedöma risker är stora orsaker bakom drunkningsolyckor.
– Övertro är den största riskfaktorn för drunkning, det handlar om att ta risker när man simmar ensam, strunta i flytväst eller dricka alkohol vid bad och båtturer. För att bryta den dystra drunkningstrenden behöver vi alla rannsaka oss själva. Många olyckor skulle kunna undvikas om vi bedömde vår simkunnighet bättre, säger Johan Eriksson, kommunikationschef på Trygg-Hansa.
Att erkänna för sig själv att man tillhör en riskgrupp är också svårt visar en ny undersökning som försäkringsbolaget låtit göra. De allra flesta av de tillfrågade, 42 procent, tror att nyanlända till Sverige löper störst risk för drunkning, följt av barn och medelålders män på 29 procent vardera. I själva verket är det gruppen medelålders och äldre män som dominerar statistiken. Av de 45 olyckorna i år står män för nära nio av tio olyckor och de allra flesta är 50 år eller äldre. De medelålders männen visar på viss självinsikt när 39 procent av dem i undersökningen ser sig själva som riskgrupp. De äldre svarade i mer än hälften av fallen att de trodde nyanlända var den största riskgruppen. Hälften av de drunknade männen hade alkohol i kroppen, en tredjedel av kvinnorna.
– Att lära sig simma är inte som att lära sig cykla, man behöver se över sin simkunnighet kontinuerligt och framförallt i öppet vatten, säger Hanna Axelsson, presschef på Trygg-Hansa.
Fler simskolor
För att försöka öka simkunnigheten och självmedvetenheten satsar Svenska Livräddningssälsskapet i år på 400 sommarsimskolor runt om i landet, varav 35 stycken i Östergötland. Simskolorna är till för barn och målsättningen i år är att dubbla förra årets 20 000 elever. Även vuxna, som står för de flesta olyckorna, är välkomna att testa sig på simskolorna med hjälp av personal på plats.
I Östergötland har det hittills i år rapporterats om två drunkningsolyckor.
victor.bomgren@corren.se