För att få flyga drönare inom jobbet krävs ett så kallat UAS-tillstånd som upprättas av Transportstyrelsen. Är du däremot bara en hobbyflygare krävs inget sådant, dock kvarstår regeln att drönare är en flygfarkost. Detta gör att drönaren inte täcks av hemförsäkringen och därför kan det kosta stora summor pengar om den skulle åsamka någon eller något skada. Mikael Carlsson från Motala köpte sin drönare för cirka ett år sedan, han hade relativt bra kunskap om reglerna innan han genomförde köpet.
– Jag visste vad som gäller, kanske inte allt, men det jag inte visste då fick jag reda på rätt snabbt efter genom att googla och så.
Mikael Carlsson har alltid varit intresserad av foto och menar att det finns både bra och dåliga sidor av att fler köper drönare.
– Det är både bra och dåligt. Drönare är roliga att hålla på med så jag tycker alla ska få chansen att få göra det, men sen finns det många oseriösa också.
Hemförsäkringen ersätter ingenting om drönaren skulle råka ut för någonting. Dessutom gäller inte heller det så kallade ansvarsskyddet. Detta gör att om drönaren till exempel orsakar en bilolycka med personskada som följd kan personen som manövrerar drönaren få betala dyrt.
– Jag har inte gjort någon fördjupning i den regeln, men jag har läst om den, säger Mikael Carlsson.
Hans drönare har aldrig åsamkat någon skada, men den har åkt in i något träd då och då.
– Den blev lite skadad, men ingen människa blev skadad och det är ändå huvudsaken.
Enligt uppgifter till TT säljs det tusentals drönare varje år i Sverige. Mikael Carlsson menar att det är kul att fler får chansen att flyga drönare, men att det vore en god idé om de som köpte också läste på innan.
– Man kanske kan börja läsa på om regler och sådana saker. Sen är det bra om man inte kör som en idiot också.