– De senaste 4-5 åren har dovhjorten seglat upp som ett av de största problemen för jordbrukare. Förr var det nästan bara vildsvin men nu är dovhjorten ett lika stort problem och på vissa håll större, säger Peter Borring som är ordförande för Lantbrukarnas riksförbund i Östergötland.
Våren och sommaren är en hektisk tid för jordbrukarna. Då växer grödorna och då ska marken skördas. Men det är också en tid då det våras för dovhjortarna. Djuren äter grödorna men kan även göra skada genom att de trampar eller sätter sig ner på den odlade marken. Hittills i år har tolv ansökningar om skyddsjakt beviljats av Länsstyrelsen i Östergötland. Skyddsjakt är jakt som sker utanför den tillåtna jaktperioden och som bedrivs för att hålla nere skador orsakade av djur. Som mest får 261 djur skjutas under sommaren.
– Jag skulle vilja gå så långt som att säga att det här är den största begränsningen för ett aktivt jordbruk, säger Peter Borring.
Stängsel inte ett alternativ
För att stävja skadorna orsakade av dovhjortar finns det två tillvägagångssätt som används. Jakt är det ena och strategisk utfodring det andra. Det innebär att man placerar ut foder till hjortarna på andra platser än på jordbruksmarken för att hålla dem borta. Ett tredje alternativ, att sätta upp stängsel, är inte möjligt enligt Peter Borring.
– Nej det är fullständigt orealistiskt. Kostnaderna skulle bli alldeles för höga och dessutom skulle det vara ett intrång på allemansrätten.
Skyddsjakt och utfodring är två kortsiktiga lösningar om olika markägare inte använder sig av samma strategi menar Borring. Om man kan få en samkörd taktik kan man nå långsiktiga resultat. Lantbrukarnas riksförbund vill se en utökad skyddsjakt men säger också att skyddsjakt är ett tecken på att förvaltningen inte fungerar. Förvaltningsjakten, som är till för att hålla stammen nere, sker på höst- och vinterhalvåret.
– Stammarna har låtits bli för stora, säger Borring.
Utfodring kommer med ett inbyggt problem säger Borring. Utfodringen hjälper till att hålla stammen stor och det går emot markägarnas vilja.
– Jag gillar egentligen inte förbud men kanske måste länsstyrelsen förbjuda utfodring för att vi ska få en gemensam strategi.