Ica-handlaren från Östergötland kan förlora sin butik

Trots att den östgötske Ica-handlaren inte fick näringsförbud efter att ha dömts för grovt insiderbrott kan han tvingas att sälja sin butik. "Det är en av åtgärderna vi har att ta till", säger Göran Blomberg, vd för Ica-handlarnas förbund.

Den östgötske Ica-handlaren dömdes i Stockholms tingsrätt för grovt insiderbrott med påföljden ett år och två månader i fängelse. Han ska dessutom betala nära fyra miljoner kronor för brottsvinster och i företagsböter.

Den östgötske Ica-handlaren dömdes i Stockholms tingsrätt för grovt insiderbrott med påföljden ett år och två månader i fängelse. Han ska dessutom betala nära fyra miljoner kronor för brottsvinster och i företagsböter.

Foto: Mostphotos

Östergötland2023-12-11 18:00

Det var i onsdags förra veckan som domen kom mot 18 personer som anklagats för insiderhandel i samband med att förbundet skulle köpa ut företaget Ica från börsen.

16 av dem fälldes i Stockholms tingsrätt – däribland den östgötske handlaren. Han var en av tre handlare som dömdes till fängelse, närmare bestämt i ett år och två månader, och han ska också betala nära fyra miljoner kronor i företagsböter och för vinster som domstolen menar har gjorts på brottslig väg.

– Det är väldigt allvarligt och tråkigt att så här många personer blivit dömda. Det ska dock sägas att vi nog kan förvänta oss att domen kommer att överklagas, säger Göran Blomberg som dock inte vill uttala sig i det enskilda fallet.

undefined
Den östgötske Ica-handlaren dömdes i Stockholms tingsrätt för grovt insiderbrott med påföljden ett år och två månader i fängelse. Han ska dessutom betala nära fyra miljoner kronor för brottsvinster och i företagsböter.

Efter domen har förbundets ansvarsnämnd inlett en intern utredning för att titta på hur man ska agera när domen vunnit laga kraft. Göran Blomberg berättar att en av påföljderna kan bli att handlaren blir fråntagen sitt medlemskap i förbundet och i praktiken innebär det att man då måste sälja sin butik.

– Då kan man inte vara kvar som Ica-handlare. Butiken går då in i Icas system och kommer ut igen med en ny handlare.

Har ni haft kontakt med handlarna efter domen?

– Nej, egentligen inte. Vi går igenom alla ärendena var för sig, sedan kommer vi att meddela dem var vi står gällande vad som kan hända om domen står sig. Vi kommer att försöka bilda oss en uppfattning om det så fort som möjligt och inleda en dialog med handlarna.

undefined
"Det är väldigt allvarligt och tråkigt att så här många personer blivit dömda", säger Göran Blomerg, vd för Ica-handlarnas förbund

Stöttar ni handlarna på något sätt?

– Rent juridiskt har de sina egna ombud, men vi stöttar alla handlare i olika situationer. Vi ser till att butiken fungerar rent driftmässigt, det hjälper vi till med, säger Göran Blomberg och berättar att ingen av butikerna håller stängt efter domen.

– Nu ska vi först ta ställning till vad som händer och är det så att det visar sig att någon eller några inte kan vara kvar som handlare kommer det in en ny handlare.

Enligt Göran Blomberg har förbundet varit tydlig mot de personer som kände till börsupphandlingen att informationen inte fick föras vidare.

– Vi har följt alla regler som gäller. Sen att enskilda personer kan ha begått misstag – det kan man aldrig gardera sig emot. Nu kommer vi ju lyckligtvis inte att hamna i en sådan här situation igen eftersom vi köpt upp bolaget från börsen. Men vi har konstaterat att det inte har varit något fel på våra rutiner.

undefined
"Min klient har inte använt sig av någon insiderinformation vid sin aktiehandel. Han har heller inte fått något råd eller blivit uppmanad att handla från någon annan på insiderinformation, vilket innebär att han inte har bedrivit någon olaglig aktiehandel och då ska han inte dömas för insiderbrott", säger östgötens advokat Mats Tornéus.

Vi har sökt den östgötske handlaren, som förnekar brott, för en kommentar kring domen och beskeden från Ica-handlarnas förbund. Han hänvisar till sin advokat, Mats Tornéus.

– Vad gäller den interna processen inom Ica är det så att de har en ansvarsnämnd som kommer att pröva saken efter en lagakraftvunnen dom. Nu har jag fått i uppdrag att överklaga domen, vilket innebär att domen inte kommer att vinna laga kraft för min klients del. Då utgår jag också från att ansvarsnämnden avvaktar den slutliga bedömningen. Min klient vill ju bli helt frikänd i det här målet och då ska han inte få något straff, varken från domstol eller från Icas ansvarsnämnd, säger Mats Tornéus.

Han siktar på att överklaga domen inom tre veckor och hoppas att få en ny rättegång inom ett år.

– Jag och min klient hoppas att de ändrar tingsrättens bedömning och helt frikänner min klient, då vi anser att bevisningen är för svag. Min klient har handlat aktier på allmän och offentlig information.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!