Svenska djurhälsovårdens veterinärer i Linköping har informerat Länsstyrelsen om den alarmerande platsbristen. Det finns risk för att grisarna inte kan äta eller lägga sig samtidigt. Trängsel i stallarna ökar också risken för sjukdomar bland djuren.
Enligt Svenska djurhälsovården kan lantbrukare bli tvungna att skicka sina grisar på slakt utomlands med ekonomisk förlust eller avliva sina grisar hemma. Istället för att gå till konsumtion måste djurkropparna förstöras.
– Vi vill inte att de östgötska grisarna ska behöva avlivas eller åka till slakterier i Tyskland eller Polen, säger länsveterinär Maria Leclercq. De längre resorna dit är tillåtna enligt EU-lagstiftning men är inget bra alternativ ur djurskyddssynpunkt.
En anledning till att svenska slakterier inte tar emot grisar för slakt är att det svenska grisköttet konkurreras ut av billigare importkött, som enligt länsstyrelsen produceras under förhållanden som inte uppfyller svenska djurskyddskrav.
– Vi vädjar till slakterierna att ta ansvar i detta kritiska läge, säger landshövding Elisabeth Nilsson. Om inte slakterierna tar emot svenska grisar för slakt, riskerar de östgötska grisstallarna att stå helt tomma inom en snar framtid. Det skulle vara ett hot mot både arbetstillfällen och en levande landsbygd.