Vad säger du om blockaden och konsekvenserna, har ni sett några än?
”Det har bara gått en timme än men det är klart att det varit ett intensivt förberedelsearbete för att försöka bereda oss på vad det kan bli för konsekvenser och hur vi kan hantera dem, så i den mån har vi sett konsekvenser av blockaden redan innan den gick igång. Nu vet vi att den är realitet”.
Vad har ni gjort konkret?
”Det varierar ute på verksamheterna, alla har sina förutsättningar. Det kan vara att man sett över schemaläggning, kan man säkra upp mer? Vi har gjort vad vi kan för att anställa vikarier innan blockaden. Chefer över hela linjen har jobbat intensivt med den här frågan, även genom att sprida kunskap om vad som gäller och hur vi ska förhålla oss till och säkra akuta situationer”.
Känner ni er trygga i situationen?
”Vi känner att vi kommer att kunna säkra patientsäkerheten på så sätt att ingen ska bli skadad. Det kommer vi att klara. Men det är klart att det är en påverkan utifrån att det blir ytterligare arbete i en redan pressad situation och drar det ut på tiden så finns klar risk att det kommer att påverka väntetider, att vi behöver minska på planerad vård för att kunna säkra det akuta. Men där är vi inte riktigt nu ikväll”.
Hur länge klarar ni en blockad?
”Det är svårt att veta. Vi kommer behöva göra den typen av analyser längre fram. Vi vet till exempel att det kommer komma en sommar där bemanningen ska ha sina semestrar. Det är klart att vi alltid kommer att kunna upprätthålla vårt akuta uppdrag men det finns en risk för att det som kan vänta och kanske redan har fått vänta längre än önskvärt får vänta ännu längre”.
För vilka är det tuffast just nu?
”Hittills har det belastat chefer, planering, kommunikation och våra hr-avdelningar. Det är huvudsakligen där belastningen har varit hittills”, säger Karl Landergren.