Dina levnadsvanor allt viktigare under coronapandemin

Sunda levnadsvanor minskar inte bara risken att drabbas av någon av de stora folksjukdomarna och dö i förtid. De är också till stor hjälp nu i corona-tider.

De stora riskerna för rökare som drabbas av covid-19 har gjort att många nu vill få hjälp att sluta. Även mer stillasittande påverkar på hälsa.

De stora riskerna för rökare som drabbas av covid-19 har gjort att många nu vill få hjälp att sluta. Även mer stillasittande påverkar på hälsa.

Foto: isabell Höjman/TT/arkiv, Mostphotos

Östergötland2020-04-19 17:00

Östgöten lever längre och mår allt bättre. Men det gäller inte alla. Utifrån människors utbildningsnivå och inkomst finns stora – och växande – skillnader.   

I Region Östergötlands rapport "Har hälsan blivit bättre?" från 2019 konstateras att inkomstskillnaderna ökar, liksom ojämlikheten när det gäller hälsa.

Dessa socioekonomiska skillnader syns tydligt i nästan alla hälsofrågor, såsom rökning, alkoholkonsumtion, psykiskt och fysiskt välmående, matvanor och fysisk aktivitet.

Personer med förgymnasial utbildning har i genomsnitt sex år kortare återstående livslängd vid 30 års ålder än personer med eftergymnasial utbildning, enligt rapporten.

Ett exempel på ojämlikhet mellan olika grupper är rökning. Antalet rökare totalt sjunker. Av alla östgötar i åldern 16–84 år är 7 procent dagligrökare. Men i gruppen med låg utbildningsnivå är siffran 14 procent, att jämföra med 3 procent hos de med högst utbildning.

Nu har rökningen hamnat extra mycket i fokus. Färska uppgifter visar att rökare och före detta rökare som lagts in på sjukhus på grund av covid-19 löper 14 gånger större risk att drabbas av försämrat tillstånd eller död.

– Goda levnadsvanor är extra viktiga i tider av Corona-virus eftersom de kan öka motståndskraften mot att bli sjuk och minska negativa effekter av social isolering och ensamhet, liksom mildra oro och ångest inför risk för sjukdom, arbetslöshet och ekonomiska problem, säger Margareta Kristenson, professor och överläkare i Socialmedicin 

– Det är allmänt känt att våra levnadsvanor rökning, låg fysisk aktivitet, ogynnsamma matvanor och riskbruk av alkohol är de viktigaste orsakerna till våra stora folksjukdomar, såsom hjärtinfarkt och cancer. Men de påverkar också vår motståndskraft mot nästan alla sjukdomar. Särskilt viktigt blir detta för covid-19 och rökning, som vi vet påverkar immunförsvaret, säger Kristenson.

Oron för coronaviruset gör att många rökare vill sluta direkt. Vecka 13 tog den nationella "Sluta röka-linjen" emot 25 procent fler samtal än vanligt. 

Men chansen att få hjälp är också större än vanligt. Tobakshjälpen erbjuder digital hjälp och vägledning att sluta röka eller snusa.

– I dag finns den möjligheten via ett par tandvårdskliniker och några vårdcentraler i länet. Tandvården utför just nu bara akut vård för att spara resurser till sjukvården under Coronapandemin. Därför finns det utrymme för att ge fler personer digitalt stöd, berättar Maria Elgstrand, verksamhetschef vid Region Östergötlands folkhälso- och statistikenhet.

Enligt Margareta Kristenson är levnadsvanorna extra viktiga i den speciella tid vi lever i nu, där allt fler hamnar i en utsatt social situation där oro och ångest ökar.  

– Vi har i Sverige en unik situation där vi kan, och får, vara ute och har möjligheter att förbättra våra levnadsvanor. Det gäller särskilt fysisk aktivitet som omedelbart förbättrar vår psykiska hälsa. Det stärker även immunförsvaret. Det behöver inte vara hård fysisk aktivitet. Viktigast är att den är regelbunden – och gärna i naturen, säger Kristenson.

Hon påtalar även vikten av social gemenskap.

– V behöver tala om betydelsen av att skapa och stärka social gemenskap trots kraven på fysisk distans. Nycklar till detta är socialt stöd och tillit till andra, och till ”systemet”, men också tilltro till egen förmåga, hopp och framtidstro.

Har hälsan blivit bättre?

"Livsvillkoren i Östergötland är generellt sett goda men det finns stora skillnader mellan grupper med olika socioekonomi och födelseland."

"Skillnader i hälsa har ökat för tid för bland annat återstående livslängd och självskattad hälsa."

"Tilliten till andra har betydelse för såväl hälsa som samhällsutveckling. I Östergötland är tilliten som lägst hos personer i socioekonomiskt utsatta bostadsområden."

Ur Region Östergötlands rapport "Har hälsan blivit bättre?" från 2019.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!