Tre Folktandvårdskliniker och två vårdcentraler har testat Tobakshjälpen sedan i höstas. Det har varit lyckat och nu erbjuds tjänsten i hela Östergötland genom den digitala plattformen "Stöd och behandling" via 1177 Vårdguidens e-tjänster.
– Det ligger mer i tiden med ett digitalt hjälpmedel nu då man inte är beroende av att träffas. Det här är ett sätt att hänga med i tiden, säger Marie Nyberg, vårdenhetschef för Munhälsoenheten för barn och unga och tobaksansvarig vid Folktandvården i Östergötland.
Redan innan coronavirusets spridning insåg Region Östergötland att det digitala verktyget var nödvändigt då man inte på samma sätt är beroende av att bo eller jobba nära där men har de annars fysiska träffarna för tobaksavvänjning.
– I dagens samhälle lever och jobbar vi inte så utan vi har ett mer rörligt samhälle, understryker Marie Nyberg och fortsätter:
– Vi har en stor och god erfarenhet och om det inte passar med det digitala verktyget kan man lätt kliva över till den traditionella tobaksavvärjningen. Man behöver inte starta om hela processen utan kan träffa samma person som man haft kontakt med i det digitala verktyget.
Varför behövs detta?
– Vi vet att tobaksanvändning inte är bra för kroppen och det finns en stor efterfrågan om att vi ska bli mer och mer tobaksfria. Det kommer till exempel hårdare krav från sjukvården inför och efter operationer om att man ska vara tobaks- och alkoholfri. Det här är ett led i den andan också.