Digital läkartjänst i länet efter nyår

Träffa läkaren under tiden som du är hemma – via en dator. Efter nyår startar Region Östergötland en digital tjänst som möjliggör detta.

"Vi vill att möjligheten till digitala vårdmöten ska finnas och att funktionen så småningom ska införlivas i den ordinarie vårdverksamheten", säger Maria Randjelovic, utvecklingschef på primärvårdscentrum i Region Östergötland.

"Vi vill att möjligheten till digitala vårdmöten ska finnas och att funktionen så småningom ska införlivas i den ordinarie vårdverksamheten", säger Maria Randjelovic, utvecklingschef på primärvårdscentrum i Region Östergötland.

Foto: Pelle Johansson

Östergötland2017-10-27 09:30

Tjänsten, kallad för "Digitala vårdcentralen Region Östergötland", har ett antal föregångare på andra platser i landet.

– Vi har tittat lite på hur andra regioner gjort och kommer att sjösätta det här projektet i januari, säger Maria Randjelovic, utvecklingschef på primärvårdscentrum.

– Arbetet ska pågå i ett år, men på sikt ser vi verksamheten som en integrerad del av den sjukvård som ges hos den ordinarie vårdcentralen.

Den som vill träffa en läkare digitalt går in på Vårdguiden 1177 och loggar in på en särskild app med stöd av bank-id. Där bokas en ledig tid.

När det är dags för besöket möts patienten och läkaren via en videolänk där de också kommer att kunna samtala med varandra.

Alla åkommor och besvär kommer inte att kunna hanteras, förklarar Maria Randjelovic.

Patienten träffar heller inte sin ordinarie läkare, utan projektet är kopplat till den digitala vårdcentralen som är en gemensam tjänst för hela Östergötland.

– Läkaren kommer att göra en medicinsk bedömning och målsättningen är att de flesta frågor ska kunna handläggas.

– Om så inte är fallet ska ärendet förmedlas till patientens ordinarie vårdcentral.

Maria Randjelovic poängterar att man i starten inte har en kristallklar bild över hur tjänsten kommer att fungera när projektet är genomfört.

– Allting är nytt för oss. Vi kommer säkert att lära oss under resans gång. Formerna kommer troligtvis att förändras med tiden. Det ska också göras regelbundna utvärderingar.

– Det vi sett från andra landsting är att det finns en särskild nisch där den här metoden är användbar. Samtidigt vet vi att de flesta besök kräver ett fysiskt möte mellan läkaren och patienten.

Tjänsten har i viss mån efterfrågats hos allmänheten, fortsätter Randjelovic.

– Men kanske inte så mycket som vi trodde. Förhoppningsvis stegras intresset när vi väl är igång. Det finns samtidigt en uttalad vilja hos oss att möjligheten till digitala vårdmöten ska finnas och att funktionen så småningom ska införlivas i den ordinarie vårdverksamheten.

Ett digitalt möte med en läkare kommer att kosta lika mycket som ett vanligt läkarbesök.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!