Diabetes typ 1 är en form av diabetes som oftast drabbar barn och ungdomar. I Östergötland fanns förra året 325 barn och ungdomar med typ 1 diabetes. Antalet har varit relativt stabilt de senaste åren.
Drygt hälften av de barn och ungdomar som är knutna till US får insulinpumpar, medan bara drygt 20 procent får en sådan utskriven av kliniken på Vrinnevisjukhuset. En insulinpump försörjer kroppen kontinuerligt med grundbehovet av insulin och om det behövs en extra dos kan det ske med en knapptryckning. Utan pump behöver insulin injeceras (sprutas) minst fyra gånger om dagen med hjälp av en insulinpenna.
Det finns för- och nackdelar med båda typer av behandling och vilken som ska användas avgörs av läkare i samråd med patient. Men det kan inte förklara den stora skillnad på utskrivning av pumpar som finns mellan US och ViN.
”Orsaken till att det ser olika ut rörande hjälpmedelsförskrivningen mellan US och ViN beror troligtvis på att det förekommit olika förskrivningskulturer mellan klinikerna. Det finns enligt verksamheten ingen påtagligt skillnad mellan klinikerna avseende patienternas sjukdomsbild eller behov,” skriver Torbjörn Holmqvist (S), 3:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i ett svar till Per Jameson (M) som frågat ansvarigt regionråd om barn med diabetes behandlas jämlikt i hela Östergötland.
Torbjörn Holmqvist lovar också att följa upp frågan och vidta åtgärder om så behövs.