– Det här är utsatta patienter som kan ha svårt att själva söka upp information om sina rättigheter och kräva dem, säger Monica Brodén (MP), förtroendevald revisor i Region Östergötland.
Tandvårdsstödet för personer med vissa sjukdomar och funktionsnedsättningar infördes 1 januari 2013. Det kom till eftersom de här grupperna ofta behöver mycket och därmed dyr tandvård. Exempel på nedsättningar eller sjukdomar som omfattas av stödet är svår psykisk funktionsnedsättning, Parkinsons sjukdom, MS och långvariga följder av stroke eller hjärninfarkt.
I Östergötland finns uppskattningsvis 2 500 personer som teoretiskt sett har rätt till stödet, drygt 1 000 har fått det beviljat.
– Att det var så få fick oss att reagera och låta göra granskningen, säger Monica Brodén.
Revisorernas rapport visar att en förklaring till att inte fler får hjälpen är att personalen på vårdcentralerna inte känner till att tandvårdsstödet finns och därför inte kan informera och hjälpa patienterna tillrätta. Den sjuke är ju på vårdcentralen för annat än tandvård.
– Att då också söka tandvårdsstöd upplevs som krångligt. Det är många papper och blanketter som ska fyllas i, säger Monica Brodén.
Revisorerna konstaterar att inom tandvården och de specialistkliniker som är berörda sköter sin del bra. Däremot tycker revisorerna att mer information och utbildning för anställda inom primärvården behövs för att patienterna ska få tandvårdsstödet.
Dessutom varnar revisorerna för att regelverket inte är tillräckligt tydligt. Det finns risk för att patienterna inte bedöms enhetligt menar de.