"Det finns inget skäl till att skjuta lodjur"

Beslutet om att fyra lodjur ska få skjutas i så kallad licensjakt överklagas nu av Naturskyddsföreningen.

Lodjur är fridlysta och totalt finns det ungefär 1 200 i Sverige.

Lodjur är fridlysta och totalt finns det ungefär 1 200 i Sverige.

Foto: Junge, Heiko

Östergötland2020-01-17 10:30

Länsstyrelsen beslöt den 2 december 2019 att fyra lodjur ska få skjutas under licensjakten. Naturskyddsföreningen i Östergötland har nu överklagat beslutet till förvaltningsrätten. 

– Vi tycker att det känns väldigt luddigt. Länsstyrelsen beskriver inte vad som skulle vara problemet med lodjuren, säger Göran Toss, vice ordförande i Naturskyddsföreningen. 

Lodjur är fridlysta och totalt finns det ungefär 1 200 i Sverige. Under mars månad börjar jaktsäsongen. 

– Jakten börjar samma period som lodjurens parningstid, vilket gör beslutet än mer kontroversiellt, säger Göran Toss

För att få göra undantag från fridlysningen ställs krav på att man uppfyller flera förutsättningar. Länsstyrelsen menar att det finns goda skäl till att skjuta lodjuren. 

– Förvaltningsnivån ligger på sju lodjur. Just nu ligger den över sju vilket gör att vi tycker det här beslutet är korrekt. Det har också skett ett antal angrepp mot får men det är inget som togs med i beslutet, säger Mia Kjällander, vilthandläggare på Länsstyrelsen. 

Varför lodjuren är fridlysta? 

– De är mycket sällsynta. De fyller en viktig roll i det ekologiska systemet, säger Göran Toss. 

Göran Toss förklarar att finns tillfällen då Naturskyddsföreningen inte motsätter sig jakt av fridlysta djur. Djur får skjutas om det syftar till att skydda vilda djur,  av hänsyn till allmän säkerhet eller för att förhindra allvarlig skada på till exempel boskap eller egendom. Detta kallas skyddsjakt. Vilket han menar att inte handlar om i detta fall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!