Det rapporterades först som ett storstadsfenomen. Men varslen inom hotell- och restaurangbranschen har eskalerat och spridit sig över hela landet. Östergötland är hårt drabbat precis som hela landet.
– Det är en tvärnit. Jag har aldrig upplevt något liknande och det är kris i stora delar av vår bransch, säger fackförbundet Hotell- och restaurangfackets förbundsordförande Malin Ackholt.
Enligt Malin Ackholt är regeringens olika paket för att stötta näringslivet bra. Men hon ser samtidigt att det kommer att behövas fler åtgärder för att inte stora delar av en bransch ska slås ut.
– Det är över 10 000 personer som inte får lov att arbeta. De har blivit av med hela sin ersättning. Jag tror att det kommer att krävas att se över exempelvis sjuklönerna också. Men vi får avvakta och se vart allt tar vägen. Det vet ingen i dag, säger hon.
Vad kan ni göra för era medlemmar?
– Vi kan informera både medlemmar och presumtiva medlemmar. Sen handlar det förstås om att sköta förhandlingar och att ta tillvara våra medlemmars intressen. Det finns mycket oro och ovisshet just nu, säger hon.
Vi har sökt lokala företrädare för facket i Östergötland. Men ombudsmännen uppger att läget är pressat nu. Så här skriver Lena Bengtsson, ombudsman på Hotell- och restaurangfackets avdelning 55:
"Hej! Skulle gärna kommenterat men tyvärr hinner vi inte med något annat än att bistå våra medlemmar och arbetsgivare i denna svåra/hopplösa situation. Köerna är enorma."