"Det är kul att röra om i grytan"

Att somliga kallar honom "högersosse" eller "SD-kramare" bekommer inte Widar Andersson, Folkbladets kaxige chefredaktör.

Foto: mikael strand

ÖSTERGÖTLAND2015-08-24 10:00

– Jag vet hur det politiska hantverket fungerar och tycker det är kul att röra om i grytan, säger han.

Från och med i morgon tisdag skriver han på Correns debattsidor under vinjetten ”Widars vinkel”.

Engagemanget fanns där redan från början. Den blivande riksdagsledamoten gick som 14-åring med i SSU, Olshammar, (Askersunds kommun). Strax därpå hade han förfärdigat sin första insändare till Örebro-Kuriren. ”Avskaffa monarkin” var temat.

– Det var en speciell känsla att se artikeln i tryck, ler han.

I dag skriver han praktiskt taget oavbrutet. Ledare, ledarstick, besvarar e-post och är ute på sociala medier. Radiolyssnarna känner honom som en av proffstyckarna i ”God morgon, världen”.

Samma dag som jag träffar Widar Andersson på redaktionen i Norrköping har landshövding Elisabeth Nilsson gått ut med åsikten att det behövs "enklare jobb" på arbetsmarknaden i en betydligt högre omfattning än i dag.

Landshövdingen mötte omedelbart motstånd från andra debattörer, som inte ville se en uppdelning i ett A-lag och ett B-lag.

Widar Andersson ger henne visst stöd.

– Det är välkommet att någon tar tag i frågan. Det behövs mer än vad som görs i dag om inte hundratusentals nyanlända ska förpassas till fattigdom och elände i utanförskapsområden och med otrygga svartarbeten, sammanfattar han.

– Men… å andra sidan kännetecknas det svenska arbetslivet av jakt på produktivitet; färre anställda gör mer och det vore ett stort steg att bryta upp denna framgångstradition. I USA har man lägre löner, men fler har jobb, låt vara på osäkra villkor. Det är knappast bättre det, argumenterar han.

Själv har han inte någon journalistutbildning, ingen lärarutbildning heller.

– Jag skulle inte haft minsta chans att slå mig in på arbetsmarknaden i dag. Men mitt universitet är i första hand Hasselakollektivet i Hälsingland, där jag och familjen bodde under de första åren på 80-talet. Det var en oerhört lärorik tid. Jag insåg att när allt kommer omkring så är det inte så stor skillnad mellan oss människor.

Widar Andersson fungerade som narkotikapolitiskt sakkunnig under Göran Persson (S).

– Jag fick under den tiden ganska stor kunskap om hur samhället och det politiska hantverket fungerar och det har jag förstås nytta av i mitt jobb som skribent.

Vad lägger du i begreppet ”politiskt hantverk”?

– Att få saker och ting gjorda, bygga en majoritet, trixa, dona, glida lite, få allt på plats.

Det låter som ett EU i miniatyr…

– Politik är svåra grejer och alla har inte fallenhet för det.

Medan han hämtar kaffe fastnar min blick på Expressens förstasida, som förkunnar att Sverigedemokraterna nu är största parti i opinionsundersökningarna.

Widar Andersson är inte förvånad. Han har förutsett att den här dagen skulle komma:

– Sverige är ett stort invandringsland, men inget bra invandringsland. Volymerna är för stora, mottagningssystemet fungerar inte. Det leder till ökad arbetslöshet och kriminalitet. Jag menar att man inte behöver vara emot invandring bara för att man vill reglera den. Det har gått troll i det här. Han resonerar högt:

– Frågan är vad S och M tänker göra? Går man samman så isoleras Sverigedemokraterna. Att samregera med SD, tror jag, vore ett fatalt misstag. Framtiden förblir oviss och spännande.

Förresten, hur gick det? Fick du med dig Askersundsborna i någon protestmarsch mot kungahuset?

– Ha, ha, inte ännu. Men kampen går vidare!

Ernst Klein...

...som var chefredaktör på Corren 1990-1999, införde en socialdemokratisk krönikör i tidningen som komplement och motvikt till den borgerliga ledarsidan. Denna tradition kommer att leva vidare i tidningen. Widar Andersson skriver i Corren på tisdagar, onsdagar och lördagar. Torbjörn Gustavsson kommer att fortsätta skriva på fredagar och bland annat hålla liv i den populära Fredagsfrågan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!