Genom LiU Impact Factory vill man lyfta fram exempel på innovativa idéer som ska skapa samhällsförändring. De vill bredda bilden om vad innovation och entreprenörskap kan vara.
– Med social innovation och entreprenörskap menar vi idéer och engagemang som tar sin utgångspunkt i samhällsutmaningar och skapar positiv social förändring på ett långsiktigt, hållbart sätt, säger Erika Pohjanen som är projektledare för satsningen i ett pressmeddelande.
Studenterna ska identifiera vilka av FN:s globala mål för hållbar utveckling deras idéer möter. Stora samhällsutmaningar kräver att gamla lösningar utmanas och utvecklas.
– Höstens team jobbar med allt från etisk turism och jämställda festivaler till el-fordon och digitala matematikspel för barn. Av FN:s 17 globala mål prickar teamen totalt in tolv, säger Peter Gahnström, också han projektledare för satsningen.
Det är elva projekt som drivs av studenter vid LiU som har antagits. Studenterna ska lägga minst tolv timmar i veckan utöver sina studier för att utveckla sin idé. På lördag ska teamen presentera sina idéer, träffa varandra och träffa eleverna från förra årets omgång. De ska berätta om sig själva och sin innovation.
De antagna teamen får rådgivning, arbetsplats, utökat nätverk och workshops inom bland annat finansiering, marknadsföring och hållbarhet.
– Det främsta fokuset är att fler ska våga pröva sina idéer och att kunskapen vid LiU kommer samhället till nytta, säger Peter Gahnström.