Den milda vintern kan ge en fästingrik sommar

Det kan bli ett fästingrikt år, på grund av den milda vintern. Östergötland har hittills inte många bekräftade TBE-fall.

Det kan bli ett fästingrikt år.

Det kan bli ett fästingrikt år.

Foto: Todorean Gabriel

Östergötland2020-06-14 08:00

– Det är inte otroligt att det blir ganska mycket fästingar i år. Det kan bero på den milda vintern, säger Jan Landin, professor i emeritus, biologi på Linköpings universitet.

Han berättar att en fästinghona kan lägga flera hundra ägg. En mild vinter kan hjälpa både de vuxna fästingarna och äggen att överleva.

Dock anser han att det alltid är lägligt att vara försiktig när det gäller fästingar, oavsett om de är många eller få, eftersom den fästingburna sjukdomen TBE är så pass allvarlig.

– Det är mycket bättre att vara generellt försiktig och att man plockar bort fästingarna ögonblickligen om man hittar några som har sugit sig fast. Man kan nästan säga att det är vanlig hygien.

Du kan smittas av TBE om du blir biten av en fästing som bär på viruset, enligt 1177. Fästingarna får i sig blod genom bland annat fåglar och däggdjur. Genom deras blod kan fästingarna sedan infekteras och därefter föra viruset vidare till människor.

Hur många fall av TBE brukar man kunna räkna med?

– Det har jag svårt att svara på, men några tiotal brukar man nog kunna räkna med i Östergötland.

Enligt Folkhälsomyndigheten bekräftades 30 fall av TBE i Östergötland 2019, medan det enbart rapporterades 17 fall 2018. I hela Sverige rapporterades dock 358 fall förra året, jämfört med 385 fall 2018 och 391 fall 2017.

Förra året generellt var inte ett år med anmärkningsvärt mycket fästingar, menar Jan.

Tror du det blir fler eller färre fästingar i år?

– Om det blir torrt kan det påverka, då blir de ju färre. Men det är spekulationer än så länge.

Jan gissar att Omberg kan komma att bli ett drabbat område även i år. Tidigare år har Omberg och norra Motala varit riskområden för TBE.

– Jag vågar inte säga hur det kommer se ut i övriga länet. Man kan ju möjligen säga att det kan bli mycket fästingar ute på kusten kanske. Det är ju fuktigare där, säger han.

En fara för fästingarna är nämligen att de dör av torka eller vattenbrist.

– Men fästingar håller ju till på marken och i växtresterna som ligger och där är det ju nästan alltid fuktigt.

I övrigt påverkas fästingarnas överlevnad också av mängden hjortar som lever och rör sig i Östergötland.

– Hjortar och rådjur är viktiga blodvärdar för fästingarna. Hjortarna har inga egna sjukdomar som fästingar sprider till människor, men de betyder mycket för överlevnaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!