Oppositionspartierna Moderaternas och Kristdemokraternas budget är till stora delar lik den styrande koalitionens treårsbudget som presenterades i slutet av maj. Den största skillnaden är att M och KD har valt att ta höjd för att Region Östergötland kommer att få mer statsbidrag och att de lagt dessa drygt 100 miljoner kronor på riktade insatser.
Ett fokusområde är kompetensförsörjningen inom sjukvården. Där vill oppositionen lägga 60 miljoner kronor på ett höjt OB-tillägg för alla inom vården som jobbar oregelbundna tider.
– Ofta pratar vi om sjuksköterskor och 24/7-verksamhet. Då kan vissa personalgrupper inte ta del av satsningarna. Det här är en satsning för alla vårdens medarbetare som jobbar obekväma tider, säger oppositionsrådet Marie Morell (M).
Vi har flera gånger rapporterat om att det finns en brist på bland annat sjuksköterskor. Kommer det här leda till att sjuksköterskorna får fler kollegor?
– Det är både och, vi vill behålla de som redan jobbar i vården, det ska löna sig att jobba kväll och helg. Vi hoppas också att tillägget ska göra det mer attraktivt att jobba inom vården.
Hur stor skillnad kommer de här 60 miljonerna göra i vårdpersonalens lönekuvert?
– I nuläget är det svårt att säga vad det skulle innebära rent pengamässigt. Det här är en första satsning och sedan skulle man behöva utvärdera vad det ger.
Oppositionen vill också lägga 25 miljoner kronor på vad man kallar läkarmedverkan i kommunernas vård och omsorg. Förslaget innebär att vårdcentraler ska skicka ut läkare när det behövs till kommunens boenden, hemsjukvård och hemtjänst.
– Det som ofta händer när det gäller de äldre och multisjuka är att när kompetensen hemma inte räcker skickas de här personerna till akuten. Risken är att patienterna mår sämre av hela den apparaten än innan de gjorde resan, säger Fredrik Sjöstrand (M), oppositionsråd och andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Vårdcentralerna skulle då få en ekonomisk morot att skicka ut läkare till patienterna.
Region Östergötland har under de senaste veckorna hamnat i en del blåsväder apropå diskussionen kring nedlagda busslinjer, bland annat i Kvarsebo och Vånga. M och KD vill nu satsa tio miljoner kronor på att genomföra bättre riskbedömningar och hitta lösningar på problem som kan uppstå när linjer begränsas eller läggs ned.
– I Vånga blev det inte bra. Där hade man behövt åka ut och vara på plats innan beslutet togs. Vi behöver lösa problemen innan linjen läggs ned, säger Jan Owe-Larsson (M), andre vice ordförande i trafik- och samhällsplaneringsnämnden.
M och KD vill också avsätta fem miljoner kronor för att satsa på YH-utbildningar.
– Företag lyfter att det är svårt att hitta arbetskraft samtidigt som vi har en ganska hög arbetslöshet. Där tror vi att vi kan ha en viktig roll genom att tillföra medel, säger Per Larsson (KD), oppositionsråd och andre vice ordförande i regionutvecklingsnämnden.
Miljonerna ska gå till flera utbildningsplatser på yrkesutbildningar till bristyrken, där yrken inom IT lyfts som ett exempel. Hur pengarna ska fördelas mellan kommunerna är ännu inte bestämt.
Beslut om budgeten kommer fattas i regionfullmäktige den 21–22 juni. Då fattas även beslut om treårsbudgeten från koalitionen, som har egen majoritet i Östergötland.