Längs Vårfruvägen 14 i Kolmården står Ekoboden Torplyckan fylld av ägg och grönsaker. Bakom satsningen på ekologiska, lokalproducerade, produkter finns Emma Franzén och Fredrik Wanhainen som även bor på adressen.
– Det började med att vi ville odla för egen del och minska vår familjs klimatavtryck. Jag har alltid haft ett stort intresse för hälsa, odling och klimatet och tycker att alla delarna hänger ihop, säger Emma.
I den egna trädgården odlar de grödor för eget bruk, men några kilometer från bostaden ligger Lindeblads gamla handelsträdgård och där har Emma och Fredrik en större odling av tomat, paprika, gurka, chili och melon.
– Våra grannar driver numera bokbinderi där och vi har turen att få låna det gamla växthuset. I gengäld får de så mycket grönsaker de orkar äta, säger Fredrik.
I dag delar Fredrik Emmas helhetstänk gällande hälsa och kost. Under många år handlade livet till stor del om annat så som jobb och annat.
– Som barn bodde jag på en större gård med djur och skogsbruk, så på ett sätt har jag hittat tillbaka till odlingen genom Emma, berättar Fredrik.
Emma är ursprungligen från Krokek och började bygga på tomten år 2014. På tomten fanns då endast en gammal timmerstuga från slutet av 1800-talet. Fredrik flyttade in tillsammans med sina tre barn hösten 2020.
– Det var en stor frihet att flytta ut på landet trots att huset ännu inte var färdigbyggt och att vi under en period bodde väldigt trångt. Vi valde att lägga stort fokus på att färdigställa huset för att få mer plats vilket tog mycket av vår tid, då vi gjorde det mesta själva. Nu är fokuset på trädgården och odlingen, vilket är en skön paus från byggandet, säger Fredrik.
Synligt från vägen ligger hönsgården där 14 höns strosar omkring. En komplettering till odlingen tycker Emma som även berättar att hon har svårt att köpa ägg från affären.
– Jag har svårt att stå bakom djurindustrin som den ser ut i dag. För mig fungerar både odlingen och att ha egna höns som ett sätt att bidra till mindre klimatavtryck. Det blir färre transporter och vi handlar själva inte lika mycket som innan vi började odla.
Vad är mest utmanande?
– Att få tiden att räcka till. Även om jag har valt att gå ner i arbetstid för att kunna ägna mig åt det här så blir det många sena kvällar. Ofta är vi ute och arbetar i trädgården till klockan nio på kvällen, berättar Emma.
– Det är även utmanande att ta tillvara på allt som vi odlar. Denna sommar fick vi enorma mängder gurka. Vi har lagt in, gjort tzatziki och frossat i gurksallader. Vi har kommit fram till att det bästa sättet att lagra gurkan så att den håller sig färsk är att vira in den i hushållspapper och sedan plast och förvara den i ett mörkt och svalt rum, säger Fredrik.
Att ägna sig åt odling eller köpa lokalproducerade produkter ligger i tiden. Paret har upplevt ett stort intresse från allmänheten och det som de lagt ut till försäljning i Ekoboden har snabbt gått åt.
– Det har gått bättre än vi trodde. I somras tog äggen slut redan innan klockan tio på förmiddagen, berättar Emma.
– Vi tänkte till en början att vi skulle testa att alltid ha boden öppen för försäljning, vilket har fungerat jättebra, fyller Fredrik i.
Till nästa år kommer dem att satsa på mer rotfrukter och dubbelt så mycket lök och vitlök berättar Emma.
– Drömmen är att bli självförsörjande, och sälja allt som blir över, säger Emma.