– Att handla lokalt gynnar både näringsliv och jobb i vår region, och i slutändan alla som bor här, säger Louise Ridderström på Östgötamat.
Många lokala livsmedelsföretag drabbas hårt av pandemieffekterna. Restauranger tvingas stänga eller dra ner på verksamheten vilket leder till att producenter och leverantörer får en minskad efterfrågan.
Det vill Östgötamat och Vreta Kluster råda bot på med sitt upprop.
– Tanken är att få med alla, producenter, butiker och restauranger. Vi vill att konsumenter får upp ögonen för det lokala i ännu större utsträckning, säger Louise Ridderström.
Samtidigt som många i livsmedelsbranschen har det tufft syns ändå ett ökat intresse för närproducerat under pandemin. Bland annat visar siffror att allt fler ansluter sig till Reko-ringar – försäljning av närproducerat via Facebook.
Nu hoppas Louise Ridderström att konsumenterna ska bidra i ännu större omfattning med hjälp av uppropet.
– Många butiker och restauranger märker redan nu sina östgötska varor, men i och med uppropet vill vi försöka synliggöra dem ännu mer, berättar hon.
Hur gör man om man vill handla och äta mer lokalproducerat?
– Om det är otydligt i butiken så fråga vilka varor som är östgötska, och fråga på restaurangen var råvarorna kommer ifrån.
– Nu i coronatider erbjuder de flesta restaurangerna dessutom hemkörning och flera paketerar mat för att fungera "to go". Så välj ställen som märker upp det lokala. Kunden har makt, det som efterfrågas och handlas är det som finns.