Östergötland finns här, men när allt kommer omkring är egentligen länet alltid på väg. Den ständigt pulserande E4, Göta Kanals lugna, lockande blåa ådra och de stora planerna i och runt Ostlänken skapar ett tryck och ett flöde, som kan bli rena, rama jackpoten för den östgötska turismen.
Om man spelar korten rätt.
Om hela regionen gör gemensam sak.
– Östgötarna måste, i alla delar, inse vilken spännande region de lever och bor i. Ju mer kunskap och ju mer information vi kan sprida om besöksnäringens kraft ju bättre kommer hjulen att snurra. Vi är bara i början av något så mycket större, säger Christer Fogelmarck, som sedan hösten 2013 är koncernchef på Parks and Resorts, där Kolmårdens Djurpark ingår.
– Det finns en mångfald, som vänder sig till alla. Östergötland är ett mycket intressant län med ett otroligt varierat utbud av natur, kultur och miljöer, säger landshövding Elisabeth Nilsson inför sin sista sommar på slottet i Linköping.
– Jag har själv agerat som en turist och åkt runt till så många platser under mina åtta år i länet.
Christer Fogelmarck blir smått lyrisk, när han tittar in i framtiden med länets möjligheter i kampen om besökare.
– Om vi bara tittar på Östergötland och området i dess omedelbara närhet så finns det en enorm potential här. Två storstäder i Linköping och Norrköping, som ligger så nära varandra, skapar en knutpunkt med närheten till naturen, skärgården, historien, Göta Kanal, Kolmården, Astrid Lindgren och Lalandia, menar Christer.
– Fullt utbyggt och rätt kommunicerat blir det totala erbjudandet så mycket starkare än på någon annan plats i landet. Ett badland, en inspirerande djurpark och så Astrid Lindgren skapar i grunden något superstarkt. Östergötland kan bli Sveriges svar på Floridas Orlando.
Det var inte dåligt.– Jag menar det. På riktigt. Orlando är visserligen så mycket större, så mycket mer omfattande och har verksamheter året runt, men dragningskraften är stark. Det är absolut ingen slump att Orlando drar till sig mer parker. Ett nytt legoland är också på väg att etablera sig där.
Johan Rustan, vd på Visit Linköping, skrattar, när han hör Fogelmarcks målande framtid.
– Vi har en gyllene chans. Vi måste hitta ett framtida samarbete med samma målbild. Det kan vara Sveriges Orlando eller något annat, men vi har inom en snar framtid tre stora dragplåster – såväl nationellt som internationellt, säger han.
Visit Linköping och Upplev Norrköping har genom årens lopp jobbat sida vid sida i kampen om besökarna.
– Ingen av oss äger en gäst, säger Johan bestämt.
– Vi är inga konkurrenter utan jobbar med en gemensam målbild, där vi ständigt funderar över hur vi ska lyckas ännu bättre tillsammans. Det finns oerhörda möjligheter.
Den östgötska turismen möter konkurrensen från Tivoli i Köpenhamn, Legoland i Billund, Liseberg, Hansland i norra Tyskland och Mumindalen i Finland. Listan kan göras mycket längre.
– Vi har inget namn på vårt koncept än. Det behövs kanske inte, men vi måste hela tiden utveckla oss i jakten på nya besökare. Samarbetet är avgörande. Spelreglerna skiljer sig också år från år, säger Johan Rustan.
Han använder ordet när och inte om, när han pratar framtid.
– När vi blir framgångsrika så har vi de stora dragplåstren, som också lockar folk till Bergs Slussar, Gamla Linköping, Vadstena, Söderköping och skärgården. Såväl Norrköping som Linköping kan bli stopp på vägen mellan de tre stora, men då måste vi också ha något mer att erbjuda och hitta enkla lösningar.
– Många besökare söker också helhetslösningar och paketeringar, vilket i sig skapat nya företag som bara sysslar med det. Det kommer bli allt viktigare, tror också Elisabeth Nilsson, som ser möjligheter för de lite enklare resmålen.
– Det kan ju vara att vandra på Östgötaleden, besöka Omberg, gå på en konsert i Louis de Geer, njuta av Industrilandskapet, titta på utomhusteater i skärgården eller åka och se någon häftig match. Det höjer värdet av ett besök i Östergötland.
I Parks and Resorts finns också flera av landets främsta och mest kända upplevelseparker i Gröna Lund, Furuvik, Skara Sommarland och Aquaria. De lockar tillsammans nästan tre miljoner gäster per år och har över 3 300 anställda, varav 370 på årsbasis.
Sommaren 2015 flyttade Bamse och hans vänner in med sin värld i Kolmårdsskogarna. Det blev en dundersuccé med tidernas rekord för djurparken. 722 000 besökare överträffade där och då alla högt ställda förväntningar, men det var också ett bevis på Kolmårdens målmedvetna och långsiktiga satsning mot ännu vassare och bättre siffror.
Hotell och restauranger runt om i länet åkte med i succén och nådde nya höjder i sina årsredovisningar.
De tre "tungviktarna" i Kolmården, Astrid Lindgren och så småningom Lalandia, som var och en har stabila ägare med långsiktiga planer och visioner, skapar drömmar om mer.
För alla.
– De stora drakarna, som jag lite skämtsamt brukar uttrycka mig ibland, är en enorm tillgång för länet. Det lockar hit turister, men det finns så mycket mer att se och göra. Det är där vår stora utmaning finns, menar Lotta Karlsson, som är vd för Svecia Travels i Motala.
Hon startade sitt bolag 2010, när hon lämnade jobbet som turistchef i Motala.
– Östergötland har vuxit till sig rejält de 20 senaste åren och är så mycket mer ett turistlän än tidigare, men det mesta är, tack och lov, kvar att göra. Det känns oerhört inspirerande, säger Lotta Karlsson.
Christer Fogelmarck är inne på samma linje.
– Vi har inte ens börjat den resa än. Den är bara i sin linda, men det är inget som bara ger sig själv. Vi måste jobba hårt för att förtjäna att folk kommer till oss. Kraven ökar ständigt, säger han.
Som?– Det räcker inte längre att luta sig mot historien eller skapa något häftigt. Folk är nyfikna på vad vårt företag står för, vilket ansvar vi tar för framtiden och är 100-procentiga i värdskapet. Konkurrensen och utmaningarna är så mycket större i dag.
– Det spelar ingen roll hur länge man funnits eller hur stark man är. Du får aldrig ta något för givet. Vi kan inte isolera oss och bara vara nöjda. Det fungerar inte. Det piskar mig och oss alla i jobbet hela tiden. Vi måste vara omtycka i vårt område. Vi överlever inte annars.
Med Lalandias planer och bygge vid Vättern stärks Östergötland. Kolmården hade faktiskt en gång i tiden vissa planer på ett vatten- och äventyrsland i närheten av djurparken, men det stannade just vid bara planer.
– Vi har ett stort och viktigt åtagande att utveckla Kolmården. Vi kan inte späda ut vårt kapital och lägga såväl kunskap som engagemang på fler anläggningar. Vi måste fokusera på vårt. Lalandia kan fokusera på sitt. Det kommer ge oss alla bättre möjligheter för framtiden.
Du räds inte konkurrensen om besökarna?– Nej, säger Christer snabbt.
– Nya aktörer är bara toppen. Lyckas Lalandia lyckas vi. Det kommer bli både roligare och bättre för alla. Jag är alldeles övertygad om det.
Den ökade turist- och besöksnäringen tas också på allt större allvar runt om i landet. Det gäller inte bara Östergötland.
– Vi ser en intressant rörelse på nationell nivå, där allt fler – inte minst våra politiker – tar industrin besöksnäring på ett allt större allvar. Den betyder så mycket mer för hela samhället. Det är jobb som inte flyttar härifrån och lämnar landet.
Många får sina allra första jobb i just den här branschen.
– Det finns både en styrka och en svaghet i det.
Förklara.– Väldigt många av jobben kräver mer en personlighet än en CV... Det är sånt vi tittar på i första hand. Baskunskaper kan och får man lära sig på plats. Den personliga känslan och vilken service och upplevelse vi kan skapa för våra besökare är viktigast.
Svagheten?– Det är svårt att göra karriär i besöksnäringen i Sverige. Det finns få året-runt-arbete. Regeringen har en utredning om besöksnäringen ute på remiss, där man bland annat ställer sig frågan hur man kan höja kunskapsnivån och skapa möjligheter för en livslång karriär.
– Ibland ställs frågan om det krävs någon ny eller extra utbildning, men faktum är att vi är vilket företag som helst som behöver bra folk inom marknad, IT, sälj eller HR, säger Christer Fogelmarck.
Landshövding Elisabeth Nilsson kommer sitta kvar ytterligare ett år som ordförande för Göta Kanalbolaget.
– Göta Kanal ligger varmt om hjärtat hos många. Kanalen är visserligen ett av de mindre bolagen i statens portfölj, men man bryr sig verkligen, säger Elisabeth Nilsson.
Kanalen rustar för framtiden med en stor renovering längs hela vägen.
– Vi måste hänga med och verkligen vara lyhörda för de nya trenderna. Båtarna finns alltid, men många vandrar, cyklar eller ställer husbilen längs kanalen. Det rör på sig på många sätt.
Det gynnar också den lokala arbetsmarknaden.
– Det är inte så stora aktörer där, men det finns caféer, bed and breakfast och annat, som skapar nya jobb. Det finns en större bredd på arbetsmarknaden idag än för tio år sedan.
Kommer du komma tillbaka till Östergötland som turist?Frågan hinner knappt ställas innan svaret landar.
– Det kan du vara säker på.