"Någon köper henne. Men hon betalar priset". Så står det på en av de affischer som ska spridas under året.
– Vi vill lyfta de som utnyttjas i sexhandeln. Det blir konsekvenser när någon köper en annans kropp, säger Maha Eichoue, utvecklingsledare vid Länsstyrelsen i Östergötland.
Det är länsstyrelserna i Östergötland, Jönköping och Södermanland som lanserar informationskampanjen tillsammans med Polisregion öst och Novahuset. Men kampanjen fokuserar inte bara på de drabbade av sexhandeln, utan även på förövarna.
– Vi vill nå ut till potentiella förövare, berätta att sexköp är brottsligt och lyfta utsattheten för de som fastnat i prostitution. Nå ut till de som kanske är omedvetna om konsekvensera av att köpa sex.
Internet har blivit en arena för sexköp, och kampanjen som löper under hela året kommer främst att ske på sociala medier. Där vill man nå de som köper, har köpt eller kanske kommer att köpa sex, vilket främst är män. Enligt en kartläggning av Länsstyrelsen i Stockholm har 7,5 procent av den manliga befolkningen i landet köpt sex.
– Det är viktigt att nå ut till allmänheten och synliggöra konsekvenserna av sexköp. Om det hindrar den som bestämt sig för att köpa sex eller inte är oklart, men det är viktigt att förebygga med olika insatser.
De som drabbas av sexhandeln är främst kvinnor, men även män utsätts för sexköp. Enligt Maha Eichoue finns det tydliga kopplingar mellan prostitution och våld, missbruk och psykisk ohälsa.
– Det här är ett globalt problem. Konsekvenserna är jättestora för de som utnyttjas.
Kampanjen består av affischer och filmer. Även hotell i länet erbjuds att medverka.
– Vi har tagit fram en skylt som hotell kan ställa upp om de vill stötta kampanjen. Jag tror inte att några hotell vill vara arenor för sexköp, så jag hoppas att det tas emot positivt, säger Maha Eichoue.