De räknar med att solen är en lysande affär

Håkan och Lena Schmidt bestämde sig för att satsa på solpaneler. "Vi tror att det är en lönsam investering", säger de.

Håkan och Lena Schmidt flyttade in i villan, som då var nybyggd, 2011. Nu satsar de på solpaneler. Gerardas Mazionis från PPAM är på taket och monterar.

Håkan och Lena Schmidt flyttade in i villan, som då var nybyggd, 2011. Nu satsar de på solpaneler. Gerardas Mazionis från PPAM är på taket och monterar.

Foto: Åke Alvin

Östergötland2020-01-21 06:00

Det är en regnig, ruggig januaridag och ute på sjön går det gäss. Campingen och ångbåtsbryggan ligger öde. Just idag lever väl Malexander inte riktigt upp till sitt smeknamn, "Sommens riviera".

Men på Majorsvägen, ett stenkast från vattnet lever hoppet om soligare dagar. På taket till Håkan och Lena Schmidts villa pågår monteringen av solpaneler.

– Vi har funderat på att sätta upp solpaneler i flera år. Nu var det dags att förnya elavtalet och priset hade gått upp 20 öre. Det avgjorde saken, säger Håkan.

33 paneler med en beräknad sammanlagd kapacitet på 10 500 kWh om året är på väg upp på taket. 4 400 av de kilowattimmarna räknar Håkan och Lena med att spara på sin egen förbrukning, medan 6 100 kan säljas.

167 000 kronor går kalaset på, 134 000 när man räknar bort det statliga bidraget på 20 procent. Enligt kalkylen ska investeringen vara intjänad på cirka tio år.

– Att solel är miljövänlig är förstås en viktig del i det hela. Men ärligt talat är det mest ekonomin som styr. Vi tror att det här är en lönsam investering och det höjer säkert värdet på huset, säger Håkan.

– Det enda negativa är väl utseendet. Jag tycker inte att solpaneler är så estetiskt. Men det är ju en smaksak, säger Lena.

Anders Ribbert är marknadsansvarig på PPAM Solkraft, som levererat panelerna till deras villa. Med säte i Ljungs Tegelbruk utanför Ljungsbro är de en av landets stora aktörer, med runt 1 400 gjorda installationer.

– Marknaden växer stadigt, särskilt de senaste åren. 2019 gjorde vi 300 installationer, mest villor men även bostadsrättsföreningar, lantbruk och företagslokaler. Vi har sju team i gång med tre man i varje, berättar Anders.

Solpaneler går att montera på alla typer av tak och på de allra flesta byggnader.

– Om du har stora träd som du inte kan ta ner, eller om du bara har tak i norrläge, så går det inte så bra. Söderläge är naturligtvis bäst, men öst och väst fungerar också.

Hur länge solpaneler håller är det ingen som egentligen vet, men Håkan och Lena har fått en garanti på att deras anläggning fortfarande ska leverera minst 80 procents effekt om 25 år.

– Vi brukar räkna med att anläggningarna betalar sig på 10–12 år. Det kan gå fortare eller långsammare, beroende på elpriset och på vad politikerna hittar på. Idag får de som levererar överskottsel till elnätet 60 öre per kWh i skattereduktion, säger Anders Ribbert.

Karta: Majorsvägen 15
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!