I Sverige har restaurangguiden getts ut sedan 2005. Varje år testas och bedöms runt 800 restauranger, varav 600 får en plats i guiden. I år är det 80 nya restauranger.
I Östergötland finns det 14 restauranger som platsar, tre är nya; GIN (Norrköping) Pappa Grappa (Linköping) och Munkklostret (Vadstena).
2016 förändrades bedömningskriterierna och dessa gäller även i år – därmed premieras kvalitet och nyskapande, liksom hållbarhetstänkande. Men rakt igenom alla bedömningsområden har personlighet, enligt White Guide, kommit att bli viktigare: särart i matlagningen, tydlig idé i dryckeskonceptet, serviceupplägg med karaktär och givetvis en personlig miljö och unik stämning.
White Guide kan konstatera att kvaliteten på årets urval av krogar är högre än någonsin tidigare. Dessvärre ökar då risken för att restauranger som inte hängt med i kvalitetsutvecklingen hamnar utanför de 600
som får plats – eller rör sig nedåt i placeringsordningen. Med andra ord: de krogar som nu inte finns med behöver inte ha blivit sämre, konkurrensen har blivit hårdare.
Den 9 februari avslöjas vilka restauranger som nominerats till priserna. Den 6 mars på Svenska Mässan avslöjas slutligen alla vinnare, samt poäng och klassificeringar för alla restauranger.