De minskar mobbningen i stallet

Östergötlands ridsportförbund har under senaste åren trappat upp arbetet mot mobbning och sexuella trakasserier. Nu har stallen blivit en tryggare plats.

"Vi letar och tittar efter grogrunder som kan skapa otrygga miljöer och arbetar bort dem", säger Sofia Wodlin, ordförande i distriktsungdomssektionen i Östergötland. Här med sin hund Siri.

"Vi letar och tittar efter grogrunder som kan skapa otrygga miljöer och arbetar bort dem", säger Sofia Wodlin, ordförande i distriktsungdomssektionen i Östergötland. Här med sin hund Siri.

Foto: Östergötlands ridsportförbund

Östergötland2018-07-23 08:00

Sofia Wodlin är ordförande i distriktsungdomssektionen (DUS) vid Östergötlands ridsportförbund. Hon upplever att medvetenheten om problematiska beteenden som kan leda till trakasserier har ökat på ridklubbar och ridskolor under de senaste åren, vilket leder till en tryggare miljö.

– Vi är fler som jobbar aktivt med det på ett helt annat sätt nu. Vi letar och tittar efter grogrunder som kan skapa otrygga miljöer och arbetar bort dem, säger hon.

Ridsportsförbundets har inspirerats av Riksidrottsförbundets projekt "Tryggare idrott" vars mål är att hjälpa idrottsledare att motverka rasistiska och sexistiska budskap, trakasserier och mobbning, inte bara på banan och i omklädningsrummet utan även på internet.

– Ridsportsförbundets ungdomssektion på central nivå har skapat "Trygg i stallet". Vi i ungdomsdistriktet åker och utbildar i ridskolorna. Men vi är inte ens i närheten av att ha kommit ut till alla klubbar än - men vår vision är att nå så många som möjligt, säger Sofia Wodlin.

På Rappestad ridklubb i Vikingstad och Smedstad ridsportscenter i Linköping har personal och ryttare gått "Trygg i stallet"-utbildning och använt det framtagna projektmaterialet innehållandes samarbets- och värderingsövningar. På dessa ridskolor håller man med om att anti-mobbningsarbetet har förbättrat stallmiljön.

– Man är framförallt mer medveten idag, både de unga och vi som jobbar. Det görs mer, det pratas mer och på Smedstad har vi en aktiv ungdomssektion som jobbar med förebyggande åtgärder, säger ridskolechefen Josefine Linder.

Hon upplever att det tidigare var mer tyst om trakasserier.

– En attityd om att "Vi tar tag i det om det händer". Vi har inga problem direkt med mobbning men man måste alltid vara vaksam i stallmiljö. Det kan hända sådant som vuxna inte ser. Vi vill ha ett klimat där barn och unga känner att de kan prata med oss, säger Josefine Linder.

Charlotte Esping driver Rappestad ridklubb med sin familj.

– Vi är en liten ridskola där alla känner alla och de vuxna känner barnen. Vi har många vuxna i stallen som kan ta tag i saker med en gång. Nu händer det väldigt lite här, men om det kommer upp till ytan direkt så brukar det lösas snabbt, säger hon.

Anette Tholf, distriktskonsulent på Östergötlands ridsportförbund, hyllar förbundets engagerade ungdomar för arbetet mot trakasserier.

– Det har varit jättelyckat, unga inom ridsporten har gjort ett fantastiskt arbete! Ridsportförbundet försöker göra så mycket som möjligt för att förebygga, ofta tillsammans med Sisu idrottsutbildarnas och deras utbildningsmaterial. Man har tagit fram olika typer av policys mot trakasserier av olika slag, säger Anette Tholf.

Hon menar att det viktigaste är att alla vågar prata om problem som kan uppstå när barn, unga och vuxna umgås, och att den som utsätts för trakasserier vet vart den ska vända sig.

– Därför måste detta alltid pratas om. Det är viktigt med värdegrunder och det här har blivit mer och mer uppmärksammat under senare år med Metoo-rörelsen och andra kampanjer, säger hon.

Förra året drog DUS igång ett fadderprojekt där varje ridklubb tilldelas en kontaktperson som unga kan ställa frågor till, inte bara om trakasserier utan om allt möjligt som rör ridsporten.

Smedstads Josefine Linder tycker att Ridsportförbundet är en viktig stöttepelare.

– De är kunniga och det finns kontaktvägar. Det tycker jag är jättebra, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!