En mindre pilotstudie om typ 1-diabetes vid Linköpings universitet kan, enligt de ansvariga forskarna, komma att leda till stora forskningsframsteg. På ett nytt vis behandlar forskare patienter med typ 1-diabetes för att bromsa hur immunförsvaret attackerar insnulinproducerande celler.
– På de sex patienter som vi har behandlat och följt upp så här långt ser det mycket lovande ut. Det traditionella förloppet vid typ 1-diabetes är att man gradvis förlorar sin insulinproduktion, men det har inte våra patienter gjort än. Vi behöver följa dem under längre tid och inkludera fler patienter innan vi säger något om effekten, men resultatet hittills är väldigt spännande, säger professor Johnny Ludvigsson.
Han är ansvarig för studien DIAGNODE, där patienter som haft typ 1-diabetes i upp till ett halvår, och är i åldrarna 20 till 22 år, deltagit. Nu har ytterligare fyra patienter inkluderats ner till åldern 12 år.
Metoden som forskarna provat är att spruta in ett läkemedel, GAD-alum, direkt i lymfkörtlarna i ljumsken, i stället för under huden, för att se om immunförsvaret blir mer tolerant mot kroppens eget GAD-protein. Vid tre tillfällen har deltagarna injicerats med en låg dos GAD-alum samtidigt som de tagit tillskott av D-vitamin. Resultatet är att deras långtidsblodsocker sjönk och deras egen insulinproduktion höll sig stabil.
Forskarna vill nu kunna testa på fler och även yngre patienter.
– Om det visar sig att resultatet står sig när vi testar på fler patienter så vore det ett mycket stort framsteg. Förloppet vid typ 1-diabetes skiljer sig åt mellan olika individer av många skäl, så man måste inte nödvändigtvis hitta en metod som har utmärkt effekt på alla. Om det hjälper hälften av patienterna så vore det väldigt bra, säger Johnny Ludvigsson.
Forskningen har finansierats med stöd från bland annat Barndiabetesfonden.