De hoppas att kriserna ger dem ett uppsving

"Vi hoppas att politikerna inser att det också behövs frivilliga i ett civilt försvar", säger Leif Tollén från Frivilliga Resursgruppen i Linköping.

Leif Tollén, Martin Blomberg, Hanna Johansson och Raine Gunnar är alla engagerade i Frivilliga Resursgruppen i Linköping.

Leif Tollén, Martin Blomberg, Hanna Johansson och Raine Gunnar är alla engagerade i Frivilliga Resursgruppen i Linköping.

Foto: Roland Klinga

Östergötland2020-08-14 20:00
undefined
Leif Tollén.

Linköpings Frivilliga Resursgrupp (FRG) är aktiva när det gäller frivilliga insatser vid kriser och har i dag ett sextiotal förberedda personer som genomgått den utbildning som krävs för att vara en del av verksamheten. Resursgrupperna utbildas av Civilförsvarsförbundet. Leif Tollén är en av föreningens ansvariga och har varit med många år i Linköping.

– Vi märker av att det finns ett större intresse för civilförsvarsfrågor, av att kunna hjälpa till vid en kris. Även om det fortfarande är från ett litet antal intresserade, säger han.

undefined
Martin Blomberg.

Målet är att Frivilliga Resursgruppen ska samla så många olika kompetenser som möjligt. Medlemmarna kommer från de 18 frivilliga försvarsorganisationerna. Och man har också kompetens i 13 olika språk, berättar Martin Blomberg som tillsammans med Leif Tollén är den som håller i trådarna.

– När det uppstår kriser i samhället börjar det diskuteras frågor om beredskap. Det märker vi av. Många blir nyfikna på vad man själv kan göra, säger han och hoppas att en ny grundutbildning kan hållas i höst om inte Coronan sätter stopp.

Leif Tollén berättar vad gruppen gjort och vilka insatser man kan göra.

– I samband med en misstänkt bomb här i Linköping hjälpte vi till med att upprätta en trygghetspunkt, det vill säga en lokal där människor som drabbats kunde samlas. Vi hade lokalen bemannad inom någon timme. En viktig uppgift för oss är också att se till att organisera spontanfrivilliga. En erfarenhet är att många vill hjälpa till vid katastrofer. Då kan vi styra upp de frivilliga så att exempelvis Räddningstjänsten kan jobba med sitt, säger han.

undefined
Hanna Johansson.

Hanna Johansson arbetar som diakon i Svenska Kyrkan och är även engagerad i Frivilliga Resursgruppen. Hon lyfter fram den grundutbildning som den som engagerar sig får. Där lär man sig bland annat om krisberedskap, sjukvård, brandkunskap, krisreaktioner, kroppens grundbehov och hur människor reagerar vid olika bristtillstånd.

– Det är en bra utbildning och den kan komma till nytta. Det var det som fick mig att bli engagerad först. Sen ser jag förstås behovet av frivilliginsatser i Sverige, att det är en stor efterfrågan på det. Pandemin har visat att samhället är sårbart, säger hon.

undefined
Raine Gunnar.

Raine Gunnar är också engagerad i gruppen. Han har många år varit säkerhetsansvarig på domstolarna i Linköping. Han har också varit deltidsbrandman.

– Kriserna som drabbat Sverige under de senaste åren, med bränder och nu pandemin, visar att samhället måste bli bättre på sin beredskap. Det var viktigt för mig när jag gick med. Jag tror också att jag har erfarenheter som är nyttiga att ta tillvara här, säger han.

Alla är överens om att politiken uttryckt en vilja att satsa på det civila försvaret. Men hittills har man inte sett så stora konkreta insatser. Frivilliga Resursgruppen väntar på mer action.

– Det talas mycket om behovet av ett civilt försvar. Och nu tycks också politiken vilja bygga beredskapen. Men vi får se. Jag tror ändå och hoppas att coronapandemin har fått politiker att inse att beredskapen måste bli bättre, säger Martin Blomberg.

– Vi har kompetenser som samhället har nytta av och kan agera snabbt. Men det är inte alla kommuner som är intresserade. Jag tror att staten måste driva på mer så att ett civilt försvar kan utvecklas i Sverige. Vi behöver inte bara ett militärt försvar, säger Leif Tollén.

undefined
Leif Tollén, Martin Blomberg, Hanna Johansson och Raine Gunnar är alla engagerade i Frivilliga Resursgruppen i Linköping.
Frivilliga Resursgruppen

Sveriges 18 frivilliga försvarsorganisationer utgör Frivilliga resursgruppen (FRG).

Det är bland annat Civilförsvarsförbundet, Lottakåren och Röda Korset som ingår.

För att bli medlem i resursgruppen krävs att du genomgått grundutbildningen.

Frivilliga resursgrupper finns som etablerat koncept i 150 kommuner i Sverige. 

I Norrköping är gruppen relativt ny. Linköping har längst erfarenhet och ett etablerat samarbete med Linköpings kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!