Elever nominerade sina bästa lärare

Över 2 600 lärare har nominerats av sina elever till titeln Årets lärare. Cirka 180 av dem har valts ut att delta på Lärargalan i höst då vinnarna ska utses. Camilla i Ödeshög och Felix i Mjölby är två av dem.

Camilla Borg Carenlöv, språklärare på Lysingskolan.

Camilla Borg Carenlöv, språklärare på Lysingskolan.

Foto: Privat

Östergötland2023-07-27 14:00
undefined
Camilla Borg Carenlöv, språklärare på Lysingskolan.

Camilla Borg Carenlöv, 56, befinner sig på husbilssemester i norra Italien. Hon har fått höra att hon är nominerad, men inte vad hennes elever skrivit om henne.

– Jag blir alldeles tårögd. Det tog ett tag innan jag fattade att det är elever som har valt ut mig, säger hon när hon får nomineringen uppläst för sig.

Bland annat har de skrivit så här: "Skulle betyda så sjukt mycket om hon vann!! Såå snälla snälla lyssna på detta och låt henne vinna". Camilla skrattar när hon får höra att hon även fått beröm för att hon släpper eleverna lite tidigare när de bara har femminutersrast.

undefined
Lysingskolan i Ödeshög.

Vad tror du själv är din styrka?

– Att jag visar eleverna oerhörd respekt, och jag förväntar mig inte deras respekt förrän jag visar att jag ger dem det. Jag lyssnar på dem och låter dem bestämma vissa saker, men inte allt.

Det ska vara högt i tak, tycker hon. Eleverna ska känna att de kan säga till om de inte är nöjda. Läraren måste möta eleven där den är, och se eleven bakom fasaden. 

– De har höga krav på sig. Jag vill att de ska känna att jag finns där för dem. Men egentligen är det inget speciellt. Man är som man ska vara, en trygg vuxen. Det är egentligen ganska lätt.

Camilla är från Ödeshög och har jobbat som svenska- och engelskalärare i fem år på Lysingskolan. Efter utbildningen har hon även arbetat som SFI-lärare och på Realgymnasiet i Linköping.

undefined
Felix Nilsson, SO-lärare på Trojenborgsskolan.

I Mjölby kommun har Felix Nilsson, 26-årig SO-lärare på Trojenborgsskolan i Skänninge, utsetts till årets lärare.

– Det visste jag inte att det fanns ett sådant pris, säger han.

Han är från Mjölby och tog sin lärarexamen i februari 2022. Under studietiden praktiserade han på Trojan och fick en tjänst där förra sommaren.

På vilket sätt är du en bra lärare?

– Jag är väldigt social, jag gillar att berätta och att involvera eleverna i det vi gör. Snabbtänkt och flexibel och anpassar undervisningen till hur klassen är.

undefined
Trojenborgsskolan i Skänninge.

Felix undervisar på högstadiet i samhällskunskap, geografi, historia och religion. Religion tycker han är tuffast att få med sig eleverna i. Å andra sidan menar han att i en klass med olika kulturell bakgrund så kan eleverna bidra med saker de har med sig i sina liv.   

Har du hamnat rätt i yrkesvalet?

– Absolut. Jag har inga planer på att byta. Jag känner mig välkommen som ny på Trojenborgsskolan. 

I Linköping har Dejan Petrovic, lärare i matematik och NO på Elsa Brändströms skola blivit nominerad. Corren återkommer med en intervju med honom. Den 16 oktober i Stockholm ska vinnarna koras.

Camilla Borg Carenlöv och Felix Nilsson, lärare som nominerats till Lärargalan och årets lärare.
Camilla Borg Carenlöv och Felix Nilsson, lärare som nominerats till Lärargalan och årets lärare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!