De har länets bästa och sämsta webbplatser

Det är stora skillnader i hur lätt det är för medborgarna att hitta information och lösa sina ärenden på kommunernas webbplatser.Norrköpings kommun är bäst i länet – och sämst.

Norrköpings kommun arbetar högst medvetet med att göra sin webbplats mer tillgänglig, säger komminikationsdirektör Louise Flygt.

Norrköpings kommun arbetar högst medvetet med att göra sin webbplats mer tillgänglig, säger komminikationsdirektör Louise Flygt.

Foto: Christer Blondell

Östergötland2016-12-06 05:30

Att söka barnomsorg, ta del av kommunens budget eller läsa skolans matsedel är några exempel på vad invånarna kan använda kommunens webbplats till. Att den är tydlig och användarvänlig är viktigt, inte minst ur ett demokratiskt perspektiv. SKL, Sveriges kommuner och landsting, har undersökt tillgängligheten på kommunernas webbplatser för åttonde året i rad. Sammantaget hamnar Norrköpings kommun högst på rankingen över länets kommuner.

– Service till medborgarna via mobilen är vår filosofi, säger Louise Flygt, kommunens kommunikationsdirektör.

Byter webbverktyg

Undersökningen består av två delar. Dels har kommunerna själva skattat om det gick att hitta svar via kommunens webbplats på 250 frågor, dels har SKL undersökt om kontaktuppgifter till nio av kommunens nyckelpersoner gick att hitta med hjälp av kommunens sökmotor och Google.

I länet sticker Norrköping ut – åt bägge håll. För när det gäller att få fram kontaktuppgifter till nyckelpersoner som kommunchef, ekonomichef och kommunalråd, intar kommunen jumboplatsen. Enbart i 11 procent av fallen hittade man den man sökte.

– Vi är medvetna om problemet, så till sommaren byter vi webbverktyg och synkar det med kommunens telefonbok. Det ska också bli enklare att tagga olika sökord, säger Louise Flygt.

Enklast att hitta kontaktuppgifter är det på Finspångs webbplats, 81 procent.

Generellt är det enklare att hitta rätt kontaktuppgifter med hjälp av Google än kommunernas egna webbplatser.

Rensar och lyfter fram

I de sammanlagda resultaten hamnar Norrköping i topp med 87 procent och kommunen har arbetat aktivt med sin digitala plattform under ett par års tid.

– Vi har mestadels rensat bort information för att tydliggöra det viktigaste.

Kommunen har också valt att separera servicedelen från marknadsföringen av staden, som nu främst sker på en egen sajt och i sociala medier.

Nästa steg i arbetet är att målgruppsanpassa innehållet.

– Information till exempelvis nyanlända kan behöva finnas på andra språk och vara utformad på ett annat sätt.

Ödeshög i botten

Jämfört med tidigare år har den digitala tillgängligheten överlag blivit betydligt bättre. Av de tio kommuner i länet som rankats hamnar Ödeshög sist med sina 49 procent.

Tillgängligheten på kommunens webbplatser

Norrköping 87 procent

Linköping 84 procent

Kinda 83 procent

Motala 75 procent

Valdemarsvik 71 procent

Vadstena 69 procent

Finspång 69 procent

Mjölby 61 procent

Åtvidaberg 58 procent

Ödeshög 49 procent

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om