De får pris för sina uppfinningar

Saltängens mekaniska från Norrköping och Linköpingsbaserade Vissheim är länets främsta innovatörer 2018 – enligt stiftelsen Skapa.

Landshövdingen Elisabet Nilsson och Almis vd Mats Philipsson med representanter från Saltängens mekaniska, ett industriföretag från Norrköping.

Landshövdingen Elisabet Nilsson och Almis vd Mats Philipsson med representanter från Saltängens mekaniska, ett industriföretag från Norrköping.

Foto: Lotta Hofström

Östergötland2018-08-16 10:15

Stenkrossföretaget Saltängens mekaniska prisas för sin innovation "Saltängens sikt" som sorterar två storlekar sten samtidigt vilket ökar kapaciteten på ett befintligt krossverk med 30 procent samt minskar energianvändningen.

– Det här är osedvanligt skickligt så det känns som juryn har gjort ett väldigt gott val, säger landshövdingen Elisabet Nilsson under prisutdelningen på Linköpings slott.

Saltängens ägare är Jim Hedkrok och Christer Thorn.

– Vi är tacksamma att vi både uppmärksammas och får stöd. Vi är en stor organisation och alla har varit aktiva i det här, säger Thorn.

Uppfinningen är skapad efter kundernas önskemål. Företagets controller Oscar Hedkrok förklarar:

– Det är tack vare engagerade medarbetare, duktiga ägare och att vi lyssnar på kunden. De som jobbar ute kommer in med förslag och Christer och Jim säger "Det kör vi på", säger han.

Oscar Hedkrok tror att en stor styrka för Saltängen är att de över 100 medarbetarna har olika kulturella bakgrunder och erfarenheter.

– Då kommer man fram till nya saker när man bollar med varandra, och så är det också i samhället i stort. Vi satsar på att få in fler kvinnor i industrin vilket är viktigt för innovation och tillväxt, säger han.

Alla Sveriges länsvinnare får en prischeck på 30 000 kronor och en biljett till Innovationsgalan den 8 november. Där har Saltängen chansen att vinna 550 000 kronor i den nationella tävlingen. Förra året vann Linköpingsföretaget Invisense och deras fuktsensorer.

En prischeck på 20 000 kronor delades också ut till länets främsta unga innovatörer. Företaget Vissheim vann för sin uppfinning Vimur, ett uppkopplat växthus för inomhusbruk. Det är Liu-studenten Josefin Persson som står för design och odling och hennes sambo Erik Söderby som är vd. Deras växthus kom till på grund av att han inte har gröna fingrar.

– Jag lyckades ta ihjäl hela Josefins odling när hon var på resa en gång. Då kom vi på ett växthus som många ville köpa - och då startade vi ett företag, säger Erik Söderby.

– Det är tufft att börja med en start-up och vi är glada att många tror på oss, säger Josefin Persson.

Vissheim har nu chansen att vinna 250 000 kronor i den nationella tävlingen.

Skapa bildades 1985 till Alfred Nobels minne. Bakom stiftelsen står Stockholmsmässan, Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av bland annat Almi företagspartner. Juryn består av ledamöter från dem och Länsstyrelsen.

Christer Thorn är teknisk chef och ägare på Saltängens mekaniska som vunnit Skapas uppfinnarpris för Östergötlands län.
Christer Thorn är teknisk chef och ägare på Saltängens mekaniska som vunnit Skapas uppfinnarpris för Östergötlands län.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!