– Det är oroande att bältesanvändningen varierar så kraftig i landet. På vissa håll saknar mer än var tionde bälte och går man ner på kommunal nivå är användningen på sina håll ännu sämre, säger Marie Nordén, NTF:s generalsekreterare, enligt ett pressmeddelande.
NTF har genomfört sin årliga bältesmätning i landets samtliga kommuner och län och bygger på närmare 340 000 observationer i tätorter.
Spretande användning
Bilbältesanvändningen på 95 procent i Östergötland är enligt NTF "över eller på rikssnittet". För att uppfylla NTF:s mål med högst 220 dödade år 2020 borde siffran enligt NTF ligga på 97 procent. Det är det bara Halland, Jönköpings län och Stockholms län som uppfyller i dag.
Inom Östergötland spretar bilbältesanvändningen. Sämst siffror i länet har Ödeshög. Där använder 88 procent bilbälte, det vill säga mer än var tionde använder inte bälte, enligt NTF:s mätning. Det kan jämföras med länets bästa bilbälteskommun, Motala, där 97 procent använder bilbälte.
Polistätheten kan spela in
Polisen är inte överraskad av de låga siffrorna i Ödeshög.
– Det förvånar inte på något sätt att de kan ha en lägre frekvens av bilbältesanvändare. Det brukar bli så på mindre orter att de har en större andel fordonsförare som slarvar med bilbältet, säger Thomas Agnevik, polisens presstalesperson.
Beror det på att det är färre poliser där?
– Det kan spela in. Upptäcktsrisken har ganska stor betydelse. Sedan kan enskilda bilförare bedöma att riskerna inte är så stora, att det inte är så tät trafik och att förutsättningarna för att slarva är ganska gynnsamma. Så det är flera faktorer som samverkar.
Och med både bälte och krockkudde i dagens bilar har behovet att använda bilbälte ökat, enligt Thomas Agnevik.
– Det blir ju egentligen viktigare och viktigare. Kolliderar du i lägre hastighet utan att använda bilbälte är risken att skadas svårt av airbagen mycket större än om du har bilbälte. Det är ju två system som samverkar men om du slarvar med bilbälte har du bara ett system som funkar, säger Thomas Agnevik.