De är de bästa lärarna – enligt eleverna

Årets lärare utses varje år sedan 2015 av stiftelsen Lärargalan. Opinionsbildning på sociala medier gör att lärarnas faktakunskaper uppskattas allt mer av eleverna, tror stiftelsen.

– Det är viktigt att eleverna har inflytande i klassrummet, även om vi såklart måste följa kursplanerna, säger Jenny Andersson.

– Det är viktigt att eleverna har inflytande i klassrummet, även om vi såklart måste följa kursplanerna, säger Jenny Andersson.

Foto: Privat

ÖSTERGÖTLAND2018-08-13 15:00

Priset delas ut i syfte att höja statusen på läraryrket. Nomineringen är öppen fram till 1 september. För att inspirera fler elever att hylla sina favoritlärare sammanställer Lärargalan nu en lista på de hittills mest nominerade lärarna. Tolv av dem arbetar i Östergötland. Jenny Andersson på Ljud och Bildskolan i Linköping är en av dem. Hon blir förvånad när vi ringer, själv har hon inte nåtts av nyheten.

– Åh va kul, jag är lite i chock.

Jenny Andersson är lärare i historia och samhällskunskap. I fjol var hon också nominerad, då med motiveringen: "Jenny är den vars magnifika egenskaper inom humor och pedagogik som får oss att vilja lära oss mer". Hennes framgångsfaktorer är glädje och elevdemokrati.

– Det är viktigt att ha högt i tak och kul i klassrummet. Har man inte eleverna med sig lär de sig inte något.

I årets nomineringar är lärarnas faktakunskaper i fokus. Valet i höst och opinionsbildning i sociala medier gör riktig kunskap mer värdefull, tror stiftelsen. Jenny Andersson är angelägen om att lära eleverna källkritik.

– Eleverna är generellt sett duktiga på det och ställer svåra frågor i klassrummet. Det är viktigt att vara påläst som lärare, men också att vara ödmjuk när man inte kan, säger Jenny, och berättar om hur hon en gång ringde upp banken på högtalartelefon i klassrummet för att få svar på en knivig fråga.

Nominerade till Årets lärare i Östergötland

Linköping: Jenny Andersson, Lisa Ågren och Peter Gabert på LBS Ljud & Bildskolan.

Mjölby: Kristofer Holm, Anna Lagervall och Marianne Andersson på Vifolkaskolan.

Norrköping: Erik Jarl på Navestadsskolan 2, Henrik Hagman och Johan Karlsson på Ektorpsskolan.

Åtvidaberg: Andreas Borgestad på Björsäters skola.

Finspångs: Pierre Segersvärd på Grosvadskolan Syd.Söderköping: Sandra Munther på Söderköpings Waldorfskola.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!