De är bäst på vego i länet

Trottoarbaren i Norrköping vann årets östgötska vegorestaurang på tredje upplagan av Linköping Vego. Restaurangen är helt vegansk och fokuserar på ekologiskt.

Nyfikna. Elena Tornell och Therese Klingstedt vill äta mer veganskt.

Nyfikna. Elena Tornell och Therese Klingstedt vill äta mer veganskt.

Foto: Jennifer Berg Eidebo

Östergötland2017-02-11 17:30

På lördagen var det fullt av människor på Linköping Konsert och kongress. Det var mässan Linköping Vego som lockade både övertygade vegetarianer eller veganer och de som ville lära sig mer om djurfri matlagning. På platsen fanns det möjligheter att prova olika maträtter, köpa vegansk hårfärg och veganska skor, mingla och gå på föreläsningar. Och så var det dags att kora årets östgötska vegocafé eller restaurang. Vinnare blev Trottoarbaren i Norrköping.

– Det känns jättekul, säger ägaren Sanna Åsblom Sköld.

Från början var Trottoarbaren en foodtruck men nu hittas de i Hallarna i Norrköping. Sanna har drivit Trottoarbaren i över ett och ett halvt år.

– Det finns inte jättemånga veganska restauranger i Östergötland. Jag är själv vegan och tycker att det är det enda sättet att leva på, säger hon.

Trottarbaren erbjuder lunch, fika och catering. Restaurangen marknadsförs inte som vegansk.

– De flesta av våra kunder är nog inte veganer. Vi skriver inte att det är veganskt, eftersom vi inte vill skrämma bort folk, men de flesta blir positivt överraskade, säger Sanna.

Förutom bästa vegorestaurang presenterades även bästa vegodisk och vinnaren blev Ica Nära Strömmen. Bästa vegorecept blev Tant Evas vinterwook – ett recept inskickat av Eva Ljunggren från Linköping.

Köerna till de olika matstånden på Konsert och kongress ringlade sig långa. Men det fanns även möjligheter att sätta sig ner vid bord och fika, någonting som Elena Tornell och Therese Klingstedt gjorde. De är båda intresserade av den veganska kosten.

– Jag är vegetarian men skulle vilja ta ett steg till och äta mer veganskt, kanske en dag i veckan till att börja med, säger Elena Tornell.

Både Elena och Therese tycker att det är skönt att vara på en mässa där de kan äta allt. Så är det inte alltid.

– Ofta finns det bara ett alternativ för vegetarianer så det här är jätteskönt. Det är kul att det är en sådan blandning av människor här också, inte bara unga aktivister utan människor i alla åldrar, säger Therese Klingstedt.

Elena och Therese tycker att det finns mycket veganska tips och är nöjda med mässan. Sanna Åsblom Skölds tips för att börja äta mer veganskt är att byta ut en sak i taget och att fråga veganer om hjälp.

– Fråga veganer om vad som är gott. Det är inte så svårt att vara vegan, jag har varit det länge, säger Sanna Åsblom Sköld.

Årets bästa vegorecept, av Eva Ljunggren

TANT EVAS VINTERWOK 1 portion

1 vitlöksklyfta

1 bit färsk ingefära

1 rödlök

1 rödbeta

1 morot

1 liten bit rotselleri

1 klyfta vitkål

1 blad grönkål med grova stjälken bortskuren.

Finhacka vitlök och ingefära, strimla övriga grönsaker och lägg på ett fat.

0,75 dl råa cashewnötter

Rostas i några minuter i wokpannan.

Ta ur dem och lägg åt sidan.

Häll 1 msk rapsolja i wokpannan och tillsätt alla grönsakerna.

Woka på hög värme under ständig omrörning tills grönsakerna börjar mjukna.

Sänk värmen och tillsätt

1-1,5 dl vatten

0,5 msk grön currypasta

1 tsk sambal oelek

1 msk soja

2 msk sweet chilisås

Låt puttra ihop en stund.

Servera med cashewnötterna och eventuellt kokt ris.

Smaklig måltid!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!