SMHI har utfärdat en rad gula och orangea vädervarningar i länet och under helgen förväntades vattennivåerna nå kritiska lägen med stor risk för översvämning runt framför allt Roxen och Glan.
– Vi hade räknat med att vattnet i Roxen kunde stiga med ytterligare en decimeter i helgen. Men det blev inte riktigt så illa, vattnet steg med ungefär en halv decimeter, säger Magnus Mateo Edström, samordnare av klimatanpassningsfrågor vid länsstyrelsen i Östergötland.
Snabb snösmältning och regn har lett till mättade marker och höga flöden med risk för översvämning i flera vattendrag i Östergötland. Det handlar om flöden som uppstår i genomsnitt vart 25:e till 50:e år.
Runt Roxen finns det skyddsvallar. Sannolikheten för att dessa vallar brister eller svämmas över bedöms vara hög.
– Vi har fått in rapporter om att någon vall har brustit och på en del håll har man slutat att pumpa ut vatten. Vi tror att vi har nått kulmen nu, men det kommer att ta lång tid innan vattnet börjar sjunka undan, säger Magnus Mateo Edström.
Vallbrottet uppges ha skett vid Östra Skrukeby, söder om Roxen.
Tekniska verken och Holmen energi är skyldiga att reglera nivåer och flöden enligt de bestämmelser som finns i gällande vattendomar. Länsstyrelsen har dock en laglig möjlighet att beordra de bägge företagen att släppa ut mer vatten för att minska risken för ytterligare översvämningar som ställer till skada. Länsstyrelsen kan luta sig mot lagen om skydd mot olyckor om det anses finnas risk för människors liv och hälsa, egendom, eller påverkan på samhällsviktig verksamhet.
Så sent som i torsdags i förra veckan övervägde länsstyrelsen att göra ett avsteg från vattendomen och ge Tekniska verken möjlighet att släppa ut mer vatten från Roxen. Myndigheten kom dock fram till att detta skulle medföra alltför för stora risker på annat håll. Huvudspåret var att tillfälligt spara mer vatten i Vättern än vad vattendomen tillåter. Enligt Tekniska verken gick det inte att utesluta att en sådan åtgärd kunde medföra en högre nivå i Glan.
– Om det släpps ut mer vatten från Roxen ökar risken för översvämningar i Glan, säger Magnus Mateo Edström, som dock säger att frågan kan aktualiseras på nytt om läget skulle förvärras ytterligare.
I nuläget ser inte länsstyrelsen att översvämningarna kan få någon påverkan på samhällsviktig verksamhet och infrastruktur – som länets sjukhus, järnvägarna eller E4. Om vallarna brister är det framförallt jordbruksmark som blir översvämmat.
Länsstyrelsen har en löpande dialog med aktörer som Tekniska verken, berörda kommuner, Räddningstjänsten Östra Götaland, LRF och SMHI om det aktuella vattenläget. Samverkan och informationsdelning sker genom Samverkan Östergötland, där länets krishanteringsaktörer ingår. Under de senaste veckorna har även den så kallade Älvgruppen, bestående av vattenexperter, aktiverats.
Enligt Magnus Mateo Edström är det oklart hur situationen kommer att utvecklas under kommande veckor.
– Det vore bra med en tid med solsken och uppehållsväder. När vattnet drar sig tillbaka ökar risken för till exempel jordskred nära sjöar och vattendrag. Vi vet till exempel att området runt Motala ström är ett riskområde för skred, även om risken inte är lika hög som utefter Göta älv.