Därför skenar regionens ekonomi

Ett rekorddåligt resultat under 2018 med ett underskott på över en halv miljard kronor i sjukvården. Det finns två huvudorsaker till Region Östergötlands stupande ekonomi, enligt Åsa Hedin Karlsson, regionens ekonomidirektör.

Region Östergötland har haft Sveriges mest stabila ekonomi trots mångåriga underskott i sjukvården, enligt Åsa Hedin Karlsson, ekonomidirektör på Region Östergötland..

Region Östergötland har haft Sveriges mest stabila ekonomi trots mångåriga underskott i sjukvården, enligt Åsa Hedin Karlsson, ekonomidirektör på Region Östergötland..

Foto: Porträtt: Per Groth, Montage Öst Media

Östergötland2019-01-31 19:00

Vi har tidigare berättat om de stora underskotten inom Region Östergötland. En halv miljard i sjukvården och 305 miljoner minus i regionens totala budget.

– Det är ett jätteallvarligt läge och allvarligt att regionen som helhet går back, säger Åsa Hedin Karlsson. Det handlar om två saker framför allt. Det är den underliggande utvecklingen i verksamheten, främst sjukvården där både kostnadsutvecklingen är för hög och där underskotten är för stora. Det handlar också om att de sista månaderna 2018 hade en väldigt kraftig nedgång på de finansiella delarna.

Region Östergötland är det landsting/region som i flera år har lyfts fram som har den bästa och mest stabila ekonomin i landet. Trots underskotten har budgeten lappats ihop tack vare ett eget kapital som byggts upp sedan 90-talet och ännu längre tillbaka. Detta tack vare att regionen har placerat pengar som ska gå till kommande pensionskostnader i räntebärande värdepapper, aktier med mera. Fram till 2018 har placeringarnas värdeökning gett ett rejält tillskott i kassan.

– Det har gett oss en hög likviditet på 5,5 miljarder kronor vilket har inneburit att vi både har fått värdeökning, och att vi har kunnat nyttja de pengarna för att göra fastighetsinvesteringar utan att behöva låna, säger Åsa Hedin Karlsson.

Men under 2018 dök även det kapitalet nedåt och gav ett minus 305 miljoner kronor för Region Östergötland som helhet.

– I grunden är det en välskött ekonomi sedan många år, men regionen behöver komma tillrätta med den underliggande kostnadsutvecklingen. Samtidigt har vi bland de lägsta kostnaderna per invånare sett till riket i övrigt.

LÄS MER: "Åtgärderna har inte gett tillräcklig effekt"

Har vi en underfinansiering av vården?

– Vi har att förhålla oss till den intäktsnivå vi har men däremot ser vi att kostnaderna ökar snabbare än vad intäkterna ökar. Och över tid är det ett bekymmersamt läge.

Regionen ska göra besparingar på drygt en miljard de kommande tre åren. Var finns de största besparingarna?

– Personalkostnaden är hälften av kostnadsmassan så naturligtvis så blir det mycket riktat mot det.

Kommer det krävas ännu mer besparingar?

–  Vi kommer att behöva jobba med att ställa om så att vi får ut mer av varje insatt skattekrona, få bort dyrare lösningar som bemanningsföretag och köpa vård utomläns. Men framför allt är det kopplat till hur vi ska komma tillrätta med tillgängligheten i vården.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!