Pryssgårdsvägen i Norrköping kantas av lindar på båda sidor om vägbanan. När man går på trottoaren där kan man se att det ligger stora mängder döda bin på asfalten. I Linköping har man bland annat upptäckt döda bin samlade på ett och samma ställe i Trädgårdsföreningen.
För att ta reda på vad det är som får alla dessa bin att dö tog vi kontakt med Naturhistoriska museet i Stockholm.
– Det är ingen konstigt alls med detta. De bin som ligger döda på marken är den första generationens bin, som föddes i våras, som nu har gjort sitt. De har dött en naturlig död. säger Mattias Forshage som är jourhavande biolog vid Naturhistoriska museet.
Hur kommer det sig att de dör just under de här lindarna?
– Någonstans ska de dö och då passar det bra att det blir när de äter från de pollenrika lindarna.
Om man tittar närmare på de döda bina kan man se att de är slitna, både i pälsen och på vingarna.
– I år har det inte varit lika intensivt med döda bin under lindar. Detta beror troligtvis på att blomningen på linden har varit utspridd över en längre tid och då har lindarna fått konkurrens av andra träd och växter.
Att många humlor dör så här års är helt normalt. Växternas produktion av nektar minskar och humlorna har allt svårare att hitta mat. När säsongen är slut är också livet över för de allra flesta humlor – bara drottningarna övervintrar och tittar fram nästa år.