Det handlar om det varningssystem som med hjälp av ljudsignaler från drygt 4 500 tutor runtom i landet ska varna allmänheten om större faror. Vid fyra tillfällen varje år – klockan 15.00 den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december – testas systemet. Signalerna ljuder då helt enkelt för att man ska kunna se och höra att allt fungerar som det är tänkt vid en krissituation.
Tutorna kan, enligt sajten Krisinformation.se som sammanställer krisinformation från svenska myndigheter, vid behov skicka ut fyra olika signaler.
De kan varna vid "Flyglarm"– det vill säga om Sverige hotas av luftangrepp och det därmed råder stor fara.
De kan varna för krig. Då skickas signalen "Beredskapslarm" ut via tutorna. Det ska, enligt Krisinformation.se, skickas ut om regeringen vill meddela att det råder omedelbar krigsfara eller att Sverige är i krig.
Men på måndagen testas två andra signaler. Det rör sig om signalerna "Viktigt meddelande till allmänheten, VMA" och "Faran över".
Den första signalen – VMA – kan, enligt Krisinformation.se, användas vid mycket allvarliga händelser som inte är relaterade till krigssituationer. Den signalen kan skickas ut vid exempelvis större bränder eller omfattande läckage, där allmänheten bör ta sig inomhus för att skydda sig. Signalen som skickas ut är sju sekunder lång. Efter det väntar 14 sekunders tystnad. Sedan repeteras detta sex gånger.
"Faran över" är, precis som det låter, en signal som i en krissituation ska klargöra för allmänheten att faran är över. Den signalen består av en enda lång ljudsignal som ljuder i 30 sekunder.
På måndagen – när du hör signalen – behöver du inte vidta några åtgärder. Allt är, som sagt, ett test. Men om du vid ett annat tillfälle hör någon av signalerna från en eller flera av tutorna är rådet att agera direkt. Vid VMA är rådet från krisinformation.se att rådet att gå inomhus, stänga fönster, dörrar och ventilation och att därefter lyssna på Sveriges Radio P4, som har som uppdrag att ge mer information vid sådana tillfällen.
Vid Flyglarm är rådet att du ska ta dig till ett skyddsrum så snabbt som möjligt och vid Beredskapslarm bör du snabbt föra dig redo för att vara hemifrån under en tid och ta dig till ett skyddsrum.