– Vi har 300 liter i år att jämföra med förra årets tre-fyra tusen, säger Claes Mattsson på Stora Sjögestad Jorgubbar i Vreta Kloster.
– De som ringer och beställer kan få gubbar till midsommar men självplocket öppnar söndagen efter midsommarafton, säger han.
Det är drygt en vecka senare än normalt.
– Det har varit kalla nätter, säger hustrun Elisabeth Eckers-Mattsson.
Förra årets torka störde dock inte deras jordgubbsplock.
– Vi har vatten ur egen brunn att vattna med. Det ligger en sjö under gården, säger hon.
Paret träffades under agronomutbildningen på Sveriges lantbruksuniversitet och tog 1983 över Stora Sjögestad efter Elisabeths föräldrar.
Från sommaren 1985 hade de hallon till självplock, men för 22 år sedan gick de över till jordgubbar eftersom konkurrensen blev mindre och de är enklare att odla.
Den här säsongen odlas sorterna, i skördeordning, Sefyr, Polka och Salsa, på runt en hektar.
– De är söta och goda men tål inte att fraktas utan ska ätas inom två dagar efter plock, säger Elisabeth och berättar att de äter gubbar både till morgon- och kvällsmålet.
– Med riktigt tjock grädde och lite socker, säger hon.
Men från och med nästa år, efter sammanlagt 34 år, slutar paret med bärodlingen.
– Med ålderns rätt. Det är synd då intresset för självplock och närproducerat har ökat under de senaste fem åren. Men vi har 80 inackorderade hästar, spannmålsodling och lite skog att ta hand om också, säger Claes.