Det har blivit den tiden på året. Dagarna då man kan bli utsatt för skränande och aggressiva måsar som lurar och går till attack.
– Men jag har aldrig hört talas om att de fysiskt har attackerat någon. De flyger ner för att markera. Men visst kan man känna stort obehag när de dyker ner mot en, säger Martin Larsson, på Naturvårdsenheten vid Länsstyrelsen Östergötland.
Hur ska man agera när man känner sig "attackerad"?
– Fåglarna ger ju rätt så tydliga signaler om att man ska flytta på sig. Neddykningar och bomber med avföring signalerar att de upplever situationen som obehaglig. Det blir en försvarsmekanism, säger Larsson.
Fiskmåsarna häckar i slutet av maj och början av juni. Problemet blir störst när ungarna trillar ner från boet. Då kan de vuxna måsarna bli mycket aggressiva, eftersom de vill skydda sina telningar.
Under häckningssäsong (1 april–31 juli) är fåglarna fredade i hela landet. I och med att det rör sig om en kort period får kommunjägare sällan i uppdrag att agera mot aggressiva måsar.
– Men om det skulle röra sig om ett långtgående sanitärt problem, tror jag att kommunerna kan ge undantag, säger Martin Larsson.
Ser man en hjälplös måsunge som trillat ur boet, bör man helst låta den vara.
– Det kan låta grymt, men naturen har sin gång. De vuxna måsarna har oftast bra koll på läget. Och när det gäller skadade djur är det ju polisens uppgift att ta hand om det, säger Martin Larsson.