Därför används inte branddammar

17 larm per dag innebär en stressig sommar för räddningstjänsten. Under skogsbranden i Nykil på måndagskvällen tog vattnet slut, men branddammar är inte en alternativ vattenkälla.

Vattenbrist. Under en stor brand i Nykil fick räddningstjänsten slut på vatten.

Vattenbrist. Under en stor brand i Nykil fick räddningstjänsten slut på vatten.

Foto: Johnny Gustavsson

Östergötland2016-07-26 18:59

Videon är inte längre tillgänglig

Under en stor skogsbrand på cirka tre till fyra hektar i Nykil på måndagskvällen fick räddningstjänsten slut på vatten. Fem bilar från olika stationer ryckte ut, men vattnet tog slut och räddningstjänsten fick hämta mer från Nykils samhälle som torrlades.

– Vattnet tog ju slut i Nykil. Det vi gör i dag är att ta varannan tankbil från Nykil och varannan från Skeda udde om vi behöver vatten. Just nu är det ganska lugnt på platsen. Vi har fortfarande rättsbevakning och personal på plats. Tekniska verken är inkopplade och vi samarbetar med dem, säger Ulf Waltersson, inre befäl vid räddningstjänsten Östra Götaland.

Efter branden meddelande Tekniska verken att man arbetade med att koppla om så att Nykil kunde få sitt vatten från Vikingstad och att man skulle köra ut bilar för att fylla på depåerna.

I området finns några få igenväxta gamla branddammar. De konstgjorda vattensamlingarna, som var vanliga förr i tiden då man inte hade möjlighet att snabbt få tag på vatten från byar vid bränder, är inget som ses över eller används i dag.

– Det finns ingen tillsyn på branddammarna, vi som myndighet kräver inte längre att det ska fungera eftersom vi har så bra tankresurser i bilarna. De är kvarlevor från förr. Men vi har ju så bra tankkapacitet i våra fordon i dag, så jag tror det ska mycket till för att vi ska ta vatten från dem, förklarar Ulf Waltersson.

6 000 larm på ett år

Det är troligt att branden i skogen i Nykil orsakades av gnistor från en slåttermaskin. Och det var inte det enda larmet som räddningstjänsten fick rycka ut på under måndagen.

– Trenden verkar öka, som det snittar nu är det uppemot 17 larm per dygn under året. Vi hade nog räknat med cirka 15 om dygnet, men vi börjar närma oss 6 000 larm på ett år om den här trenden håller i sig, säger Ulf Waltersson.

I tre av Östergötlands kommuner råder eldningsförbud. Risken för brand i skog och mark anses vara störst i Valdemarsviks, Åtvidabergs och Söderköpings kommuner.

– Men det är ju ett regnväder på väg in, så brandrisken minskar drastiskt. Det som sker är att ytan blöts upp men marken en bit ner i terrängen är fortfarande torr. Därför kan eftersläckningsarbeten fortfarande vara komplicerade för oss, berättar Ulf Waltersson.

På tisdagen kommer Länsstyrelsen att fatta ett beslut huruvida Norrköping och Linköping också bör få eldningsförbud.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!