Där - men övertygar få

Sverigedemokraterna deltar numera oftast när länets kommun- och landstingsfullmäktige sammanträder, men de lyckas mycket sällan få gehör för sina idéer.

STOCKHOLM 20031003
Stadshuset i Solna. Det tomma plenisalen för kommunfullmäktige. 
Fotograferat för artikel i Kommunaktuellt.
Foto Mats Andersson / SCANPIX Code 62210

STOCKHOLM 20031003 Stadshuset i Solna. Det tomma plenisalen för kommunfullmäktige. Fotograferat för artikel i Kommunaktuellt. Foto Mats Andersson / SCANPIX Code 62210

Foto: Mats Andersson/ SCANPIX

ÖSTERGÖTLAND2012-11-05 06:30

Endast ett fåtal av Sverigedemokraternas motioner har gått igenom. Inte en gång sedan valet har partiet avgjort en kommunal fråga. I landstinget har det bara hänt två gånger.

Ett år in på förra mandatperioden gjorde Corren en liknande granskning. Då hade SD totalt sex mandat i Norrköping, Motala, Vadstena och Ödeshög. Partiets arbete i kommunfullmäktige präglades då av avhopp, frånvaro och passivitet.

Fem år senare ser bilden annorlunda ut. Efter förra valet, när partiet gjorde entré också i riksdagen, fick SD fullmäktigestolar i såväl landstinget som i länets samtliga kommuner. Numera är närvaron hög. Vid en genomgång av länets fullmäktigeprotokoll framgår att 19, av de 24 östgötska platser partiet fick i senaste valet, har en närvaro på över 70 procent.

Även motionsviljan har ökat betydligt. Tillsammans har länets SD-ledamöter lagt fram 91 motioner, varav tre har fått bifall. I Motala ska kommunen utreda om det går att införa terapihundar inom äldreomsorgen. I Kinda har SD fått en insynsplats i kommunstyrelsen och ett halvt ja till ett förslag om parboendegaranti.

Fyller stolar

Sedan valet har sammanlagt fem SD-ledmöter valt att hoppa av: två i Norrköping, en i Söderköping, en i Valdemarsvik och en i Motala. Alla stolar har dock fyllts på av nya partikamrater, förutom i Motala där Lars Mikaelsson sitter kvar som politisk vilde.

Bara en av Mjölbys båda SD-ledamöter och Ödeshögs enda har aldrig varit på ett fullmäktigemöte. Inte heller Vadstenas SD-företrädare Gerd Wall har deltagit i år. I övrigt fyller partiet sina stolar, särskilt efter de nya tillsättningarna.

Något vidare inflytande har SD däremot inte haft i Östergötland. I kommunerna har SD inte avgjort något beslut alls och endast två gånger har partiet påverkat utgången av landstingsbeslut.

"Låg profil"

Den ena gällde partiets stöd för en S-motion om första natten-garanti för pappor på BB. Den andra var en MP-motion om bättre djurskydd med svensk lagstiftning. Genom att SD röstade med oppositionen (S+V+MP) gick båda motionerna igenom.

- De håller en låg profil i debatten, vi har inte haft några ordväxlingar. Skulle de bli väldigt profilerade i invandrarfrågor skulle tonen bli helt annorlunda. Jag tror att deras strategi är att lära sig under den här perioden, säger Anders Senestad (M), ordförande i Östergötlands landstingsfullmäktige.

Ett åsikt som delas av Roger Berzell (S), ledamot i Linköpings kommunfullmäktige.

- De klarar inte av att debattera. De går upp och säger till exempel att man ska dra ner på integrationspolitiken, sen går de och sätter sig och så är det färdigpratat för deras del, säger han.

Inte SD:s förtjänst

I Norrköping vill partiet framstå som mer inflytelserikt än vad granskningen visar. På deras hemsida står till exempel att ett "historiskt kommunfullmäktige" ägde rum i Norrköping i oktober. Dels hävdar partiet att det fått igenom en motion om en handlingsplan mot politiskt hot och våld, dels att SD avgjort ett beslut om villkor för funktionshindrade hos Östgötatrafiken.

Men enligt säkerhetschefen i Norrköpings kommun var det politiker i kommunstyrelsen, där SD inte finns representerade, som efterlyste handlingsplanen innan SD:s motion behandlades. Och det andra ärendet avgjordes genom att tre miljöpartister gick emot partilinjen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om