På lördag 8 oktober går startskottet för länets älgjakt. Fram till 31 januari får 1 841 älgar fällas.
Östergötland är indelat i åtta älgförvaltningsområden. Inom varje område finns en älgförvaltningsgrupp som länsstyrelsen utsett, med tre företrädare för markägarna och tre företrädare för jägarna.
Dessa grupper bedömer hur mycket älg som finns i respektive område och hur många som kan skjutas. De ska både ta hänsyn till älgstammens fortbestånd och till behovet av att minska betesskadorna i skogen.
Förra året fick jägarna tillåtelse att fälla 1 975 älgar i länet, och av dessa sköts 1 731. I år är alltså tilldelningen lite lägre, 1 841 älgar.
Det tyder på att älgstammen minskat och att vissa områden vill behålla den nuvarande älgtätheten, kommenterar vilthandläggaren Jim Forsberg i ett pressmeddelande från Länsstyrelsen.
Där konstaterar Jim Forsberg också att skogen fortfarande drabbas av mycket betesskador – trots att älgarna blivit färre. Han säger så här: "För att nå de skogliga målen är det viktigt att fälla de älgar som tilldelas och beskatta övriga klövviltsarter som till exempel påverkar älgens födointag".
Vad innebär det?
– Vi har stora stammar av dovhjort, kronhjort och rådjur, och deras födointag konkurrerar om vissa typer av föda som älgen äter. Till exempel tycker dovhjortarna om att äta lingon- och blåbärsris. När det är mycket dovhjort så minskar älgens födotillgång, och då äter älgen mer tall, säger Jim Forsberg.
Jakten på älg är noga reglerad, det är inte jakten på dovhjort. Där är det upp till markägarna och jakträttsinnehavarna att hålla efter dovhjortarna. På sina håll i Östergötland finns det nu ganska mycket dovhjort, och viltolyckor med dovhjort inträffar dagligen.
Så dovhjorten utsätter älgen för osund konkurrens?
– Det är en korrekt spaning, säger Jim Forsberg och tillägger att Länsstyrelsen har ett projekt för att hjälpa markägarna minska dovhjortspopulationen.
Så här ser fördelningen ut i årets älgjakt:
Finspång och del av Norrköpings kommun: 277 älgar.
Vikbolandet och kusten öster om E 22 ner till länsgränsen: 310
Åtvidaberg samt del av Linköping och Valdemarsvik: 327
Boxholm samt del av Linköping, Mjölby och Ödeshög: 274
Kinda: 274
Vadstenaslätten mellan Motala Ström och E4: 66
Ydre: 159
Motala och del av Linköping: 154