– Vid förra vapenamnestin (2013) inlämnades 15 100 vapen och 36 ton ammunition i hela landet, säger Sandra Petersson, tillförordnad gruppchef vid rättsenhet öst.
Under den allra första vapenamnestin, 1993, inlämnades runt 17 000 vapen i hela landet – däribland en luftvärnskanon(!). Vid den andra vapenamnestin, 2007, samlades runt 14 000 vapen in i hela landet.
– Vi uppmanar verkligen till att lämna in vapen och ammunition. Syftet är att få in illegala vapen, säger Sandra Peterson.
Att de mest kriminella skulle komma till polisen med bössan i hand, om än anonymt, är nog inte troligt. Men Sandra Peterson säger att det kan finnas anhöriga till kriminella, som känner till illegala vapen, och som kan lämna in dessa till polisen.
– Tanken är inte att få in vapen som har licenshavare, utan illegala vapen, säger hon och berättar att det inlämnade vapnet genomgår en registerkontroll för att se om det finns någon licensinnehavare.
– Om det finns en licenshavare så söker vi upp den personen, som kan göra anspråk på vapnet, säger hon.
Den allra största delen vapen som inkommer vid vapenamnestin är jaktvapen av något slag.
Att hantera vapen och ammunition är inte helt ofarligt, så personalen som arbetar med vapenamnestin har fått särskild utbildning.
Det är regeringen som beslutar om vapenamnesti. Genom en speciell skrivning i lagen framgår att den som inlämnar vapen och ammunition inte ska dömas för innehavet.