Ända från början av pandemin har han, som professor i epidemiologi och folkhälsovetenskap, varit en kritisk motpol till regeringens och Folkhälsomyndighetens (FHM) vägval och strategier. I början av oktober, kort efter hävandet av restriktionerna, sa Rocklöv följande i en intervju med oss: "Återigen gör vi i Sverige annorlunda i jämfört med de flesta andra europeiska länder. På något sätt tycker man att det är okej att chansa".
– Nu i efterhand kan man ju konstatera att det var lite för snabbt agerat. Det hade varit bättre om regeringen hade intagit en lite mer försiktig linje och låtit restriktionerna, samt testning och spårning, vara kvar. Det var ganska givet att pandemin inte skulle vara helt över i vinter. Det här velandet, fram och tillbaka, tror jag är förvirrande för många.
Trots de återinförda åtgärderna och den ökade smittspridningen av virusvarianten omikron är Rocklöv försiktigt optimistisk när han analyserar framtiden. Det finns, enligt honom, flera indikationer som talar för ett förbättrat läge framöver.
– Trots att smittspridningen av omikron går rekordsnabbt på många ställen har de patienter som drabbas av svår sjukdom inte ökat som i tidigare vågor. Det indikerar att virusvarianten ger en mildare sjukdomsbild. Hur mycket det beror på själva mutationen eller infektions- och vaccinskydd är svårt att bedöma, förklarar Rocklöv.
Kommer vi att kunna fira en jul utan restriktioner nästa år?
– Det hoppas jag. Redan framåt våren och sommaren tror jag att vi kommer att ha ett betydligt mer gynnsamt läge i både Sverige och Europa. Att så många som möjligt tar dos tre av vaccinet är det absolut viktigaste. Det ger ett bättre skydd mot omikron, svarar Rocklöv och fortsätter:
– Samtidigt tror jag att det kan fortsätta att vara tungt för sjukvården som har varit under en hög belastning länge. Det verkar som att den är skörare i dag, bland annat på grund av ett uppdämt behov av vård.
Rocklöv tror att pandemin börjar att gå mot ett så kallat endemiskt scenario.
– Det är när en sjukdom återkommer varje år där vissa kan bli svårt sjuka men inte i så stor utsträckning – likt en vanlig influensa. Coronaviruset kommer inte att försvinna, säger han och fortsätter:
– Pfizer har meddelat att de tror att pandemin kan vara över 2024. För vår del, i Sverige, är vi förmodligen iland tidigare än så.